A világ legszebb vonatai, belülről

Sokan sok különböző okból rajonganak a vonatokért. Van, aki a kényelem miatt, van, aki a környezettudatosság jegyében választja őket, de még olyan is akad, aki a pontosságukat méltatja. Számomra a vonatoknak van egyfajta varázslatos hangulata, ami mellett gyerek korom óta nem tudok szó nélkül elmenni.

Azok a gyönyörű és hatalmas pályaudvarok a városok közepén, amelyek valahogy mindig egy nagy kaput formálnak, az egyszerre félelmetes és barátságos mozdonyok és persze a számtalan izgalmas történet mind fontos eleme a kötöttpályás közlekedés kultuszának. Mégis, azt a megnyugtató érzést, ami akkor kerít a hatalmába minket, amikor végre elindul alattunk a vonat, nem a kultusznak köszönhetjük. Ez, a semmihez nem fogható mesés és nagyon ritka érzet a sodródás, annak illuziója, hogy most éppen akkor is jó irányba haladunk, ha közben semmit nem csinálunk.

És bár a "legális" sodródás mindenhogy jó, az alábbi útvonalakon és vonatokon igazán páratlan élmény lehet.

1. Venice Simplon Orient Express

 Mivel ez most nem egy TOP10-es lista, megtehetem, hogy a kedvencemmel kezdem. Számomra az Orient Express maga A vonat, az enteriőrje mégis visszafogottabb, mint a legtöbb luxusvasúté, és éppen ezért magasan ez a legszebb vonat, amit valaha láttam!

orient_express_sncf_03.jpg

vsoe-cabin-suite_1.jpg

orient_express_sncf_02.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/venice-simplon-orient-express/

2. Al Andalus

Dél-Spanyolország luxusvasútjának kocsijai az 1920-as években készültek, és egykor a brit királyi család utazott velük vakációzni, így nem meglepő a túldíszítettség és a bordó illetve arany szín dominanciája.

d_dscn1412.jpg

al-andalus-dining-car-doc1.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/al-andalus/

3. Golden Eagle

A világ leghosszabb vasútvonalán a cári fényűzést idéző kocsikban is végigzakatolhatunk egész Európán és Ázsián, hogy végül megérkezzünk a természeti értékek tekintetében felülmúlhatatlan Szibériába.

golden_eagle.jpg

ge-bar.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/golden-eagle-trans-siberian-express/

4. Palace On Wheels

 A képek alapján joggal nevezik ezt a vonatot a "síneken guruló palotának". Bár a belső kialakítás bizonyos szempontból tanúbizonyságot tesz arról, hogy a jó ízlésnek és az anyagi források határtalanságának nem sok köze van egymáshoz, muszáj idéznem egy leírást, ami alapján azt gondolom, hogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy az út és a kényelem maximálisan kárpótol minket az ízlésficamért:

"A luxusvonat pontos menetrend szerint közlekedik, s minden szerdán Delhiből indul egyhetes útjára, hogy utasaival bejárja Radzsasztán állam legszebb látnivalóit, a városoktól a monumentális erődökön át a pompás palotákig, hogy végül az út végén megérkezzen Agrába, ahol a világ talán legismertebb műemléke, a Tah Mahal várja az utasokat." (Idézet forrása: http://www.origo.hu/utazas/20071216-palace-on-wheels-india-rajasthan-luxusvonat.html)

12341071623_0abdc641e0_o.jpg

12341371754_9ff247a381_z.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/palace-on-wheels/

5. Golden Chariot

Az "arany szekér" elnevezésű, szintén Indiában egy hetes turnusokban közlekedő vonatról is elmondható, hogy inkább a kényelemmel és a mesés útvonallal, mintsem a szem számára is pihentető enteriőrrel kívánja utazásra csábítani a turistákat.

golden-chariot01.jpg

golden-chariot06.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/golden-chariot/

6. Rovos Rail

Az "Afrika büszkeségének" nevezett luxusvonat tökéletes példája lehet a helytakarékos mégis kompromisszumok nélküli térkialakításnak. Pazar, ahogy a színek és anyagok harmonizálnak ezeken a képeken! Vajon milyen lehet úgy ücsörögni egy KÁD vízben, hogy közben az ablakon kibámulva Afrika suhan el mellettünk?

rvr-royal2b-115.jpg

carriage-rovos-royal-bathroom-sm.jpg

carriage-rovos-lounge-day-int.jpg

 http://www.luxurytrainclub.com/trains/pride-of-africa-rovos-rail/

7. Blue Train

Szintén Afrikában közlekedik a híres Kék Vonat, amely 27 tökéletes kényelemben és nyugalomban eltöltött óra alatt teszi meg a Pretoria és Fokváros közötti 1600 kilométert. Útja során érinti a Karroo-sivatagot, Fokföld hegyeit és a Kimberley gyémántmezőket.

fine-dining-16.jpg

luxury-suites-20.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/blue-train/

8. Royal Scotsman

A mindössze 36 utast szállító vonatról sok érdekes információt lehet olvasni. Ilyen például, hogy alacsonyabb utasoknak ajánlják inkább, vagy hogy a vacsorához szmokingot illik viselni. Mindenesetre a lila szőnyeg - világoszöld fotel kombináció telitalálat.

royal_scotsman.jpg

royal-scotsman05.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/belmond-royal-scotsman/

9. Maharajas' Express

A Maharajas' Express India legújabb és egyben legdrágább luxusvonata. De ha hozzávesszük, hogy az általam összeállított tökéletlen lista alapján ez az első ízléses indiai vonatcsoda, igazán nem is tűnik olyan soknak az a minimum 800, de akár 2500 dolláros éjszakánkénti ár. Gyönyörű ez a szobabelső!

india_legdragabb_vonata_a_maharadzsa_expressz_03.jpg

india_legdragabb_vonata_a_maharadzsa_expressz_13.jpg

india_legdragabb_vonata_a_maharadzsa_expressz_07.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/maharajas-express/

10. Majestic Train de Luxe

Az Európában közlekedő luxusvonatra, amely I. Ferenc József és Erzsébet királyné udvari vonatának hű mása, nem csak hogy Budapestről is felszállhatunk, de akár az egészet ki is bérelhetjük egy-egy útra.

waggon_2_20140224_1656531301.jpg

majestic_imperator05.jpg

carriage-majestic-imperator-salon-1-int.jpg

http://www.luxurytrainclub.com/trains/majestic-train-de-luxe/ 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr27181303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zine 2015.03.06. 18:03:17

A Blue Train Pretoriából a tőle délnyugatra levő Fokvárosba tartva útba ejti a Viktória-vízesést, ami Pretoriától 1000 km-re északra van Zimbabwe és Zambia határán? Ezt hogy csinálja?

2015.03.06. 20:09:50

de kurvajó összeállítás! Épp ma tanultam a Royal Scotsman-ről :D

Mezei Petra 2015.03.06. 20:17:11

@Zine: Köszönöm az észrevételt, javítottam.

@zseketto: Köszönöm!

Angol vasutas 2015.03.06. 22:48:58

@csentecsa: A brit űrszelvény, amely keskenyebb és alacsonyabb a kontinentális európainál.

atarim0 2015.03.07. 09:46:08

Akkor let volna teljes a cikk , ha a külsőket is bemutatta volna az írás készítője ! Így elég gyengének találom az egészet ! VACAK !!!

Mezei Petra 2015.03.07. 10:31:29

@atarim0: Valóban teljesebb lenne egy bejegyzés, amely bemutatja a vonatokat kívülről is, esetleg az útba ejtett országok rövid leírásával együtt. Szólhatna pár szót a történelemben elfoglalt helyükről, sőt, közölhetne pár életrajzot a híresebb utasokról is. Csak annak valószínűleg nem az lenne a címe, hogy "a világ legszebb vonatai, BELÜLRŐL".
Bátran linkeld át a blogodat, szívesen olvasnék igazán átfogó bejegyzéseket.

énis 2015.03.12. 07:01:46

Az igazi mobilhome-ok! :-D Ellaknék néhányban.
süti beállítások módosítása