Amikor a vendégszobából gyerekszoba lesz

Az elmúlt hónapokban nagyon elhanyagoltam a blogot, aminek főleg két oka volt. Az egyik, hogy hirtelen nagyon beindult az építkezés, illetve hogy a vendégszobánkra jelentkezett egy kis lakó.

Mindent, amit eddig a gyerekszobákról tudtam, legszívesebben elfelejteném. Röviden: a rózsaszín és a világoskék egyeduralma, fagyi színekben pompázó vigyorgó kisállatok képei mindenhol, dekorációnak használt, de egyébként teljesen fölösleges plüss hegyek, és végül a funkció kegyetlen feláldozása a cukiság oltárán.

Ha már pár év múlva úgyis meg kell majd venni neki a totál ízléstelen pókemberes kék-piros gumicsizmát - főleg hogy az apja már most alig várja, hogy "kénytelen legyen" mindkettőjüknek bevásárolni belőle "a gyerek ragaszkodott hozzá" hivatkozással - legalább mielőtt öntudatra nem ébred az apróság, szeretnék tenni egy próbát egy "háromnegyed évesnek sem ciki" környezet kialakítására.

Szerencsére azért ébredezni látszik egy másik irányzat is, ami szembemegy a sztereotípiákkal, és egy olyan alternatívát kínál gyerekszoba ügyben, ami nem determinálja már ebben a korai szakaszban a csemete ízlésficamát.

Internetes barangolásaim során az alábbi vonalvezetőket gyűjtöttem össze egy "menő" gyerekszoba kialakításához:

1. Ne féljünk a feketétől

Fogalmam sincs, hogy miért, de míg a felnőtt ember ruhatárának színeit mondjuk 50-60 százalékban a fekete adja addig gyerekruhában vagy kiegészítőben feketét találni gyakorlatilag lehetetlen. Ami azért is furcsa, mert egyre több cikket olvasni arról, hogy a csecsemők kedvenc színe valószínűleg a fekete fehér alapon (esetleg a fehér fekete alapon), tekintve, hogy kezdetben főleg ezeket a kontrasztos kombinációkat látják a legjobban.

great-black-white-stripe-carpet-for-kid-bedroom.jpg

http://megarooms.info/2015/05/07/choose-wisely-the-simple-children-bedroom-carpet-for-kids/great-black-white-stripe-carpet-for-kid-bedroom/

2. A "nemi jelleg" nem minden

Amikor a gyerekszoba kialakításán töröm a fejem, nem könnyű elszakadnom attól a gondolattól, hogy a szoba lakója a mi esetünkben egy Fiú lesz, tekintve, hogy nagyjából ez az összes biztos információ, amit eddig tudok róla. Nem könnyű, de szerintem mégis nagyon hasznos, mert ha ez marad a figyelem középpontjában, rengeteg szuper lehetőség kiaknázatlan marad.

modern-kids-room-design-trends-decorating-ideas-2.jpg

http://www.lushome.com/modern-kids-room-design-ideas-latest-trends-decorating/165794

amazing-creative-modern-interior-decoration-kid-bedroom-style-brown-beige-creative-modern-interior-architecture-cloud-theme-kid-bedroom-accent-wall-moder.jpg

http://www.decolibs.com/amazing-modern-interior-kid-rooms-designs/amazing-creative-modern-interior-decoration-kid-bedroom-style-brown-beige-creative-modern-interior-architecture-cloud-theme-kid-bedroom-accent-wall-modern-wall-mounted-black-iron-rectangle-interior/

3. Polcok helyett dobozok

Gyerekként mindig nagyon utáltam elpakolni a játékaimat, mert ez azt jelentette, hogy szépen vissza kellett őket rakosgatni egy polcra. Egy barátnőmnél viszont már sokkal egyszerűbben ment a dolog, mert nála volt rendszeresítve pár nagy papírdoboz, amikbe csak be kellett dobálni a dolgokat. Most, hogy újra foglalkoztat ez a téma, örömmel látom, hogy a dobozok átvették az uralmat a gyerekszoba fronton. Hát mégis van fejlődés a planétán! :)

201611_idho02a_01_ph129577.jpg

http://www.ikea.com/my/en/catalog/categories/departments/small_storage/roomset/201611_idho02a/

4. Vertikálisan is terjeszkedjünk

Ha nem is túl szép dolog "ezzel jönni", de lássuk be, jelentős eltérés gyerekek és felnőttek között, hogy a gyerekek alacsonyabbak. Ebből kifolyólag nekik a 260 centis belmagasság sokkal több lehetőséget tartogat, mint nekünk. És itt most nem csak az emeletes ágyakra gondolok, a tárolás és a bunkerépítés is új dimenziókba léphet, amíg az emberke nem lesz két méter.

1d43518499556640ad0c7e4abd359639.jpg

https://www.google.hu/search?q=creative+kid+room+design&biw=1450&bih=860&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiqi6KY1avJAhWig3IKHfzHBhsQsAQIGg#imgrc=9BX2VX_CQ98_XM%3A 

5. Táblafesték

Továbbra is nagy rajongója vagyok a táblafestéknek, ami bár minden helyiségben tud újat mutatni, sehol nem lehet annyira jó helyen, mint egy gyerekszobában.


258886678549142955_thgxcivb_c.jpg

http://projekt-home.blogspot.hu/2012/04/chalkboards-for-kids-tablafestek.html

+1 IKEA

Nem sok terület van az IKEÁ-ban, amit ne vizsgáltam volna már át tüzetesen az elmúlt években, de az egyik - ha nem az utolsó - ilyen volt a gyerekrészleg. Tekintettel arra, hogy ezen a területen éli ki magát a város kiskorúinak tetemes része, ez nem is csoda. Mostanában is csak fél 10 körül érdemes bemerészkedni ide, de akkor nagyon.

Külön meglepetésként ért, hogy az eddig megnézett bababútor üzletek közül a legolcsóbb bútor és textil "kezdőcsomagot" itt sikerült összeállítani (kb 40 ezer forintból jött össze a pakk). Persze nem mosolyog ránk minden szegletből valami jóságos Disney figura, de elhiszem róluk, hogy az emberke rövidke baba státuszában helyt fognak állni. A semleges színeknek köszönhetően pedig minden DIY szenvedély kiélhető rajtuk.

kepkivagas.JPG

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr298107652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása