Teljes értékű fürdőszoba 2 négyzetméteren
Avagy, plüss trófeát minden wc fölé!

 A ház kezdeti tervein itt csak egy wc és egy kis kézmosó kapott volna helyet, de vérszemet kaptam a lehetőségtől, hogy össze-vissza mozgathatom a falakat, így végül, a lépcső alatti részből kiszakított területen helyet kapott egy zuhanyzó is. És... :) ... ha már ráléptem az útra, hogy a wc-ből fürdőt csináljak, meg sem álltam addig, amíg el nem helyeztem minden fontos kelléket ehhez. És ne higgyük, hogy itt kényszermegoldásokról van szó. Rengeteg előnye van annak, hogy ez a helyiség mindössze 2 (azaz egészen pontosan 2,16) négyzetméter:

 img_20170923_153742.jpg

(A kalap lámpát én készítettem, itt írtam róla.)

Ugyan inkább kád-pártinak mondanám magam, ezt a zuhanyzót egyszerűen imádom! Itt egy perc zuhanyzás elég ahhoz, hogy megteljen az aprócska helyiség meleg gőzzel. Nincs didergős törölközés. (És ha aztán megunjuk a gőzfürdőt, szintén egy percre elég kinyitni az ablakot, hogy az egész átszellőzzön.)

img_20170923_152257.jpg

(A "nem rendeltetésszerű" szappantartóimról itt írtam.)

Talán elsőre kicsit nárcisztikusnak hat, hogy még a zuhanyzóban is van egy tükör, pedig a dolog nagyon logikus. Rajongok a haj és arcpakolások otthon trancsírozható fajtájiért, amik szuperek ugyan, de felvitel közben az ember körül lassan minden egy merő maszat lesz. Egy ekkora fürdőben ráadásul a legnagyobb szabad terület maga a zuhanyzó, így én ott szoktam elvégezni ezt a műveletet. Így zuhanyzáskor szépen magától lemosódik a lecsöppent pakolás.

Nekem ugyan ez a tükör már adott volt, így nem válogattam, de ide én nem üveg tükröt, hanem egy jó minőségű tükörfóliát raknék vízálló keretben, így nem kéne aggódni, hogy leesik, és eltörik/feltöri a csempét.

A zuhanyzóban lévő tároló dobozok aljára fúrógéppel kis lyukat fúrtam, hogy a beleeső víz átfolyhasson rajta. Pár perc az egész, de nem szabad elmulasztani, mert bár nem zubog rá a víz, lassan azért meg tudna telni.

img_20170923_152451.jpg

Ha fürdőszobáról van szó, fontos észben tartani, hogy az ember ne csak a fürdőszobai kellékek között nézzen szét a boltokban, hanem a konyhaiak között is. A két helyiség eszközigényében rengeteg az átfedés. Nálunk például a konyhai fali tárolók segítettek, hogy a helyszűke miatti vertikális tárolás megvalósulhasson.

img_20170923_205610.jpg

Klasszikus értelemben vett szekrényből csak egy nagyon apró kaphatott helyet, de itt is lehet trükközni. Ebben ugyanis pont elfér négy irodai tároló doboz (azaz irattartó papucs), amiben több tisztítószer és piperecucc tud helyet foglalni, mint amennyire szükség van. Klasszikus IKEA darab ez, csak a fogantyúkat cseréltem.

img_20170923_152647.jpg

(A Jack Daniel's szappantartó elkészítéséről itt értekeztem.)

A metro csempével tavaly szövődő "afféromról" már írtam itt, és a rajongás annyira maradandónak bizonyult, hogy végül mindkét fürdőszobába ilyen burkolat került. Annyiban azért eltértem a megszokottól, hogy fényes helyett matt felületűt választottam, illetve hogy a szokásos 10x20-as méret helyett nálunk 7,5x15-ös került felrakásra. Mivel mindkét fürdő nagyon kicsi, így - a szakértőkre hallgatva - bíztam benne, hogy térnövelő hatása lesz a kisebb csempének.

Végül még a dekorálásra is maradt hely. A nagyi csipketerítőiből készített képekről itt írtam.

 img_20170327_183344.jpg

És persze nem hagyhatom ki a Butlers-es plüss szavarsunkat sem, aki mellett egyetlen, ide betérő vendég sem tudott még szó nélkül elmenni.  Ő az, aki nem áll meg ott, hogy pusztán anyagával és bájos tekintetével hozzon melegséget a helyiségbe, ha úgy alakul szívesen összedörgöli a buksiját a magasabb férfi használókkal is.

És az az árnyék... 

img_20170923_212829.jpg

 img_20170923_212949.jpg

img_20170327_183504.jpg

 

Végül azért ejtsünk pár szót a kompromisszumokról is, melyekben sokat segítettek a kommentelők, köszönöm! :)

- Egy mosógép már nem férne be ide. Én a magam részéről már rég elengedtem azt a régi berögződést, hogy a mosógép és a fürdőszoba egy pár. Ennek főleg az az oka, hogy eddig csak kis fürdőszobákkal volt dolgom. Szerintem, mikor a mosógép helyét keressük, érdemes nem csak a konyhában szétnézni (és egy szekrény helyére berakni), hanem a mélyebb beépített szekrényekben is (persze, ha mi alakíthatjuk ki a vízhálózatunkat).

- Elkerülhetetlen, hogy egy ilyen pici helyen, ahol minden közel van mindenhez, a wc is közel legyen mindenhez. Arra ugyan figyelek, hogy a fedő csukva legyen lehúzáskor, de közegészségügyi kérdésekben nem vagyok kompetens, így hadd írhassak csak annyit erről, hogy már egy éve funkcionál így ez a szoba és eddig - lekopogás - mind remek egészségnek örvendünk. :) Nálam a törölköző csere nagyon impulzív dolog, addig marad, amíg jó az illata, de nem tapasztaltam, hogy gyakrabban kéne itt cserélni, mint bármelyik másik fürdőszobánkban.

- A szellőzésre jobban oda kell figyelni 2,16 négyzetméteren, mint egy "normál" méretű fürdőben. Zuhanyzás után nem szabad elmulasztani, hogy az ember ablakot nyisson (bár nehéz megfeledkezni róla, tekintve, hogy igazi szuper gőzfürdő keletkezik pár perc alatt:) ), de túl vagyunk az első éven, ami új építésű házaknál a legpárásabb szokott lenni, és - újabb lekopogás - nincs penész.

 

Végül íme az alaprajz:

nevtelen.png

1506199507434.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7611681913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sörnyelő 2017.09.24. 13:21:26

Rengeteg szuper ötlet ilyen kis helyen. Nagyon ügyes vagy, gratulálok!

neet 2017.09.24. 20:15:54

Nem kötözködés, mert így képen tényleg szép, de hol a praktikum? 2 kérdés:
A wc közeli törülközőt milyen gyakran mosod? Lehúzáskor méteres körzetben röpülnek a vízcseppekkel a bacik.
Tusoláskor a tusolóban elhelyezett kis tárolók és a bennük levő dolgok fülig áznak, vagy guggolva tusolsz?
A kalapos lámpa nagyon tetszik, és a baba is cuki, a szarvassal még barátkozom. :D

videki gyerek 2017.09.25. 01:17:40

Ez szerintem tobb mint 2 negyzetmeter, de akkor is baromsag egy ilyen kis helyre meg egy szarvast is bepiteni.

videki gyerek 2017.09.25. 01:21:52

Ja es meg egy dzsakudzi sem ferne el, nem beszelve a mosogeprol.

n3spr3ss0 2017.09.25. 09:58:35

Aranyos, de vizes helyiséget sosem szabad plafonig csempézni, pláne egy ilyen kicsit.Kb. 30 cm kell, ahol a pára egy része felszívódik, az ablak nem elég.

Mezei Petra 2017.09.25. 11:08:42

Köszönöm a hozzászólásokat! :) Szuper észrevételek, kiegészítettem itt-ott a bejegyzést, pótoltam a hiányosságokat. Viszont a plüss trófeával kapcsolatban sziklaszilárd vagyok, és állítom, hogy aki kipróbálja, imádni fogja :) .

commentes nikk 2017.09.25. 11:40:43

Nem cseszegetés, de beméretezhetnéd a képeket normálisan, mert így a nem igazán lassú céges neten is lassan, akadozva tölt be az oldal, felesleges több megás képeket felrakni, bőven elég 800x600-ban feltolni például, aki nem másfél méteres monitoron nézi, annak tökéletes lesz.

Attilajukkaja 2017.09.25. 11:45:11

@neet:
A plüss jávorszarvason és a csipke képeken és is kiakadtam. Giccs a javából. A többi nagyon klassz.

commentes nikk 2017.09.25. 11:46:19

És on megjegyzés: nincs olyan, hogy teljes értékű fürdőszoba 2 nm-en, szükségmegoldás lehet, más híján megteszi, akár használható is lehet (erősen korlátozottan) de teljes értékű sosem lehet 2 nm. Ha a zuhanyzóban azok élő növények, akkor hamar kipusztulnak, ha fröcsög rájuk a tusfürdős forró víz, plusz ha nem extrám párakedvelő növények, akkor is simán végük. A plüss fej jópofa, de ami pára keletkezik 2 nm-en, az hamar be fogja rohasztani, nagyon nem odavaló igazából.

Attilajukkaja 2017.09.25. 12:19:25

@commentes nikk:
"ami pára keletkezik 2 nm-en, az hamar be fogja rohasztani"
Nekem is valami hasonló jutott az eszembe (a kalap lámpáról is), én ráadásul semmilyen állattrófeát nem kedvelek, még akkor sem, ha plüssből van. :o) Bocsi, Petra!

eßemfaßom meg áll 2017.09.25. 17:47:48

Érdekes átértelmezése ez a "teljesértékű" szó eredeti jelentésének.

Nekem is 2m2 a fürdőszobám, történelmileg így alakult, fene se fogja miatta szétverni a házat, de azért nem igazán összehasonlítható használati értékében az előző ház 8m2-es fürdőszobájával. Persze lehet, hogyha felaggatnék a budi fölé egy lófejet meg a plafonról nem egy világító hanem sötétítőtest lógna (komolyan, mi abban a jó, hogy a drága pénzen előállított fotonokat egy fekete henger belsejében nyeletjük el a szoba megvilágítása helyett?) akkor sokat nöne a használati értéke.

eßemfaßom meg áll 2017.09.25. 18:31:15

@n3spr3ss0: "30 cm kell, ahol a pára egy része felszívódik" nyilván a falszerkezetet azért tartjuk, hogy felszívja a párát. Szerinted arányaiban mennyi párát vesz fel a fal és mennyit visz ki egy szellőztetés?
süti beállítások módosítása