Teakonyha

A világ 5 legszebb óvodája

Avagy végre vége az első hétnek!

2018. szeptember 08. - Mezei Petra

Azt mondták, a beszokás az oviba "nem könnyű".

Makaront sütni nem könnyű. Analízisből levizsgázni nem könnyű. Jó asztalost találni sem könnyű. Az oviba beszokni piszkosul nehéz.

Amikor ő már inkább nem menne be. Köszöni szépen, volt itt hétfőn, meg kedden, meg szerdán és még csütörtökön is, ma már tényleg inkább menne tovább veled. És te se akarod bevinni. Na jó, tény, hogy néha az őrületbe kerget... De eddig is szinte mindenhová együtt mentetek, megszoktad, sőt, szereted, ha veled van. De legfőképp nem akarod hallani, hogy sír, mikor becsukódik közöttetek a csoportszoba ajtaja.

Persze, mindenki mondja, hogy egy perc alatt megnyugszik, utána már játszik, jól elvan, stb. de ez akkor teljesen mindegy. Mert Úgy sír. Téged hív.

Az anyatermészet évezredeket feccölt bele, hogy megtanítsa a szülőknek, mit kell tenniük, ha meghallják ezt a hangot, te meg, b@szd meg, fogod magad, és lelépsz. 

"Hé, a rossz irányba mész!" - dübörög a fejedben. - "Nem hallod? Hív a gyereked! Még egy tyúk is tudná, mit kell ilyenkor tennie... Hát milyen szülő vagy te?!"

A mennydörögve harsogó hangok mellett pedig a józan ész erőtlen suttogás csupán, miszerint "ez most a feladat".

Szóval... ez nehéz.

De ha az ovi jó - és ez eddig úgy tűnik, hogy jó - akkor azért könnyebb. Azt persze mind tudjuk, akik jártunk óvodába, hogy a lényeg nem az épület, hanem az óvó néni, most mégis, az első hét apropójából, íme a világ öt leszuperebb oviépülete!

5. Vietnámi zöld ovi

A listában szereplő épületek mindegyikére igaz, hogy igyekeznek a lehető legzöldebb környezetben elhelyezni. Hát ezt itt igazán kimaxolták. Fákat minden oviBA!

vietnam1.jpg

vietnam2.jpg

vietnam3.jpg

Képek forrása: http://projects.archiexpo.com/project-210170.html

4. Japán, ahol az ovi is szép

Sok sok szempont cikázhat a szemek előtt, ha egy óvoda kialakításáról van szó, de nem hiszem, hogy a design előkelő helyet foglal el közöttük. Japánban viszont ez is számít.

japan1.jpg

japan3.jpg

japan4.jpg

Kép forrása: https://www.archdaily.com/789511/oa-kindergarten-hibinosekkei-plus-youji-no-shiro?ad_medium=gallery

3. "Sajtovi" Kínában

Csúcs ez az épület! Girbegurba, játékos, véletlenszerű, mégis, ha sokáig nézzük, teljesen logikus. Pont mint a játék. Csak az árnyékolást hiányolom, nomeg lehetne kicsit "rendezettebb" a környezet.

kina1.jpg

kina2.jpg

kina3.jpg

Képek forrása: https://www.designboom.com/architecture/sako-architects-loop-kindergarten-in-tianjin/

2. Párizsi szivárvány ovi

Az élénk színek használata szintén majdnem minden ovi sajátja, de ezt ebben a párizsi óvodában csinálták a legjobban.

paris1.jpg

paris2.jpg

paris3.jpg

Kép forrása: https://trendland.com/ecole-maternelle-pajol-paris/

1. Az álomovi Thaiföldön

Na jó, hát nekem van egy kismotoros huligán itthon, szóval a miniaszfalttal engem rögtön zsebreraktak, de maga az épület is fantasztikus! Imádom, ahogy a külső és belső terek közötti határvonalak elmosódnak!

t4.jpg

thailand1.jpg

t2.jpg

t3.jpg

Képek forrása: http://www.kensington.ac.th/index.php?ppage=home

Hasonló cikkek:

http://vietnamfriendship.vn/Vietnam-among-11-best-designed-kindergartens-in-the-world-05-10582.html

http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=14566

Óda a szárnyas kecskerágóhoz

Avagy, a levél az új virág!

Egy éve lett (fél)kész a kertünk, és én azóta szeretnék írni róla, de az az igazság, hogy belefogtam egy másik projektbe - egy krimibe - ami hosszú ideig minden betűt kiszívott belőlem.

A kert-projekt leírása pedig - a magaságyásokkal, elrendezési dilemmákkal, kisnövénymeghatározók magolásával, és persze a számtalan gödör kiásásával... - többet érdemel holmi képaláírásoknál, így arra még készülök. Most a kertem egyik ékességéről szeretnék írni, ami bár nem ilyenkor a legszebb, de ilyenkor érdemes elültetni. Egy növényről, ami nem hiányozhatna senki kertjéből!

- Ha én növény lennék, szárnyas kecskerágó lennék! - mesélem büszkén a nálam vendégeskedő barátnőmnek, és egy kis zöld bokorra mutatok, a lábam előtt.

- Biztos? - fintorog a jellegtelen növénykére, aztán szánakozva felém tekint. - Tudom, hogy a GYES nem éppen az önbizalom növekedéséről szól, de azért mégsem szabadna magadat így leírni... - kezdi. - Én például liliomfa lennék. Azt hiszem... neked is valami ilyesmiben kéne gondolkodnod.

- Viccelsz? - vigyorgok rá. - Ez egy kimondottan öntelt kijelentés volt! -  magyarázom, aztán megbeszélünk egy másik, őszi találkozót.

Egy hónappal később ugyanott állunk. Barátném megbabonázva figyeli a lábánál heverő bokrot.

- De a liliomfa is gyönyörű - mondom neki kedvesen. Ő rámmosolyog. Tekintetéből árad a baráti szeretet és az irigység.

img_20180424_145251.jpg

A szárnyas kecskerágót (Euonymus alatus) egy igénytelen, napfényt kedvelő, olcsó, lombhullató növénykének ismertem meg. Egy kertészetben találtam belőle vagy hatot, meg is vettem mindet. Ha nem ősszel vesszük, nagyon kell figyelni, hogy megtaláljuk. Én november környékén találomra levagdostam a hosszabban kinyúló ágakat, minden metszési ismeret nélkül, és úgy tűnik, még ezt is jól viselte. Szóval bírja a strapát.

Tavasszal és nyáron semmi extra nincs benne, egy helyes kis zöld bokor:

img_20180424_145744.jpg

img_20180424_145345.jpg

img_20180424_145503.jpg

De ha elég fényt - a megfigyeléseim alapján főleg délelőtti fényt - kap, ősszel kész orgia:

img_20180424_103241.jpg

img_20180424_145014.jpg

img_20180424_103653.jpg

img_20180424_102935.jpg

img_20180424_103442.jpg

Télre ledobja az összes levelét, így remek alap a karácsonyi égősornak :) .

A marhák tiszteletére a hónap színei: a fekete és a fehér

Avagy képzelt riport a laktózintoleranciáról, egy tehénnel

Szeretettel üdvözlöm a kedves nézőket és hallgatókat!

A múlt heti, nagy sikerű interjúnk után - amelynek keretében az egyház cölibátusban élő képviselőivel a gyermekvállalás mibenlétét tártuk fel - ezen a héten ismét egy sokakat érintő problémát, a laktózintoleranciát fogjuk megvizsgálni. Ehhez stábunkkal kilátogattunk az ország legnagyobb tejüzemébe, hogy meginterjúvolhassuk az itt élő derék bocikat. Hiszen kik tudhatnának többet a témáról, mint ők?

- Kedves András, először is köszönöm, hogy a rendelkezésünkre állt. Jól tudom, hogy Ön a legnagyobb marha a farmon?

- Ez így igaz - húzza ki magát büszkén a nemes jószág.

- Azért jöttünk, hogy a laktózérzékenységről beszéljünk, ami évről évre egyre több áldozatot szed a lakosság körében.

- Ah, kérem - szegi fel András a fejét - csak nem gondolja komolyan, hogy ez egy létező betegség?

- Több ezer dokumentált esetet ismerünk... - kezdem.

- Érdekes, 100 éve még azt se tudtuk, mi az a laktóz, erre jön ez a hisztéria, és hirtelen mindenki laktózmentes tejet akar inni. Nonszensz.

- Szakértők szerint - mondom bizonytalanul - akkor is létezett már ez a probléma, az emberek akkor is szenvedtek tőle, csak nem volt még olyan szinten az orvostudomány, hogy megfelelően diagnosztizálni tudják.

- Parasztvakítás! - bőgi el magát a gyönyörű, kapitális állat. - Tudja, kik azok a szakértők! Megmondom én! Azok a girhes kecskék! Az ő tejükben persze nincs ez a bizonyos laktóz, és így akarnak leszámolni velünk. Én és mind a nyolcvanhét borjam tehéntejen nőttünk fel, mégsem lett semmi bajunk tőle.

- Meg kell mondanom - kezdem fojtott ingerültséggel - magam is ismerem a jelenséget, ami nagyon is valós. A családomban több laktózérzékeny ember is van, akiknek komoly emésztési gondokat okoz, ha véletlenül tejterméket fogyasztanak...

- Nahát - horkan fel magabiztosan András - már azért is mi vagyunk a felelősök, ha a maga nagyanyja össze-vissza zabál mindenfélét?!

Épp tiltakozni készülök, amikor egy méretes tehén lép oda hozzánk.

- András kérem, fogadja el, hogy igenis létezik ez a dolog. Olvastam róla, hogy ezek az emberek nem dolgozzák fel a laktózt - mondja segítőkészen az ünő.

- Köszönöm - fordulok a boci felé. - Megtudhatjuk a nevét?

- Szonja vagyok - kérődzi bájosan, aztán jelentőségteljesen a kamerába fúrja bamba tekintetét. - Szeretném javasolni minden érintettnek, hogy legyenek olyan jók önmagukhoz, és DOLGOZZÁK FEL A LAKTÓZT - mondja tagoltan, hogy a gyengébb képességűek is jól érthessék. - Ahogy ezt megteszik, minden gondjuk megszűnik.

- Ééés - bandzsítok enerváltan a kamerába - sajnos csak ennyi fért bele a mai műsorunkba! Köszönjük megtisztelő figyelmüket! - konferálom le az adást. - Tartsanak velünk jövő héten is, amikor a magántulajdon védelmének fontosságáról kérdezzük majd a Szarka Szakszervezet elnökét.

 ***

És akkor, ahogy ígértem, íme a fehér és a fekete, amik épp olyan jól megállják a helyüket a lakberendezésben, ahogy a marhák életében.

cowruginthekitchen-568ed5113df78cafda74a17d.jpg

Kép forrása: https://www.thespruce.com/cows-in-the-kitchen-2109393

e99112d8ae575f811c21aa6fdc4df4c0--white-living-rooms-living-spaces.jpg

be763bc61111ebde63dda5d1afc84fa5--black-and-white-boy-nursery-white-kids-room.jpg

8204dcb5b2c8fbf6a7b15f92b42a4b57--office-workspace-office-spaces.jpg

59094feb1898cb79ea18a87e61afcc13--happy-colors-interior-black-white.jpg

452873f39d40c483b1ae6e70c0f799e1--black-room-decor-gold-room-decor.jpg

236373b23680263e84a156acbfb205d7--shiplap-bathroom-dark-countertop-bathroom.jpg

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/explore/black-white-rooms/?lp=true

A nagy IKEA csalódás

Avagy, amikor a tányér nem fér bele a mosogatógépbe

Az IKEA iránti rajongásom nagyjából egy idős az Örs vezér téri áruházzal. Az első lakásomat 2007-ben tetőtől talpig szinte csak IKEA bútorokkal rendeztem be, és maradéktalanul elégedett voltam a döntésemmel.

Aztán tavaly ismét költöztünk, és én gondolkodás nélkül, változatlan bizalommal vettem az irányt az Örs felé, hogy aztán a saját bőrömön tapasztaljam meg, hogy tíz - válsággal fűszerezett - év hogyan változtatja a fogyasztóbarát társadalom zászlóshajóját egy import és profit optimalizáló egységgé.

1. Raktárkészlet?

Az első csalódás akkor ért, amikor csak úgy, minden komolyabb előkészület nélkül, a terveinkkel a zsebünkben elindultunk, hogy beszerezzük a konyhát. Mikor közölték, hogy épp nincs készleten a mosogató, legyintettünk, hogy nem baj, visszaugrunk érte valamikor. Aztán közölték, hogy 3-4 hónap múlva érdemes próbálkozni.

És bár mondhatnám, hogy a mosogató csak kivétel volt. Az elmúlt évben a szappantartótól a legalapabb képkeretig mindenféle terméknél ütköztem már bele ebbe a problémába, hogy a konyhai vízvetőről már ne is beszéljünk, amit még mindig várok, pedig az IKEA egyik legnagyobb előnye régen az volt, hogy az asztalosokkal ellentétben itt nem kellett hónapokat várni az eredményre.

Raktár tároló — Stock Fotó #69458315

(Kép forrása: https://hu.depositphotos.com/69458315/stock-photo-warehouse-storage.html)

2. Garancia apróbetű nélkül?

A második csalódás akkor ért, amikor a vártnál gyorsabban leharcolódott Ektorp kinyitható kanapénkat akartam visszavinni. Bár már évek óta gond volt vele, a macera, ami egy komplett kanapé visszacserélését jelenti, mindig eltántorított a cselekvéstől. Azonban a költözés és a vele járó folyamatos felfordulás végre kimozdított ebből az állapotból, és telefont ragadtam. Az IKEA garancia egy legendás valamiként élt a fejemben eddig - bár korábban még nem vittem vissza semmit - ezért hatalmas meglepetésként ért, hogy bár igazat állítanak az áruházban mindenfelé kifüggesztett molinók a sokéves garanciáról, az én kanapém kivétel, amit fel is tüntettek anno, az apró betűs részben. Ennyit a legendás valamiről?

IKEA guarantees

(Kép forrása: http://www.ikea.com/ms/en_AU/customer_service/product_information.html)

3. Garancia ez egyáltalán?

Dehogy! Sokakban hagyna mély nyomot a fenti kanapé-incidens, de nem bennem! Jó, mégis van apró betűs rész, legközelebb figyelek, és kész.

Node pár hónapja a szüleim kérésére vásároltam náluk két KOLON padlóvédő fóliát (a görgős szék alá kell tenni, hogy ne karcolja össze a parkettát), amik a szállítás és a lerakás előtti tárolás hatására úgy eldeformálódtak, hogy mikor letettük őket, már sehogy sem akartak kisimulni. Vittük is vissza nagy bőszen, mire közölték, a mi hibánk a dolog. Ezeket az 1x1,2 méteres darabokat ugyanis folyamatosan vízszintes helyzetben kellett volna szállítani - bár így már a kasszáig se nagyon lehet eljutni velük - és tárolni, mi balgák meg elrontottuk. Szóval... ennyit a legendás valamiről.

4. Átgondoltság?

Talán apróságnak tűnhet, de azért amikor az ember megveszi a gyönyörűséges IKEA étkészletet, ráadásul két garnitúrát, és tenné be a szintén gyönyörűséges IKEA mosogatógépbe, de az nem fér bele, hát elgondolkodik a létezés mibenlétéről. Mert értem én, hogy vétel előtt, ott a helyszínen kipróbálhattam volna, de valamiért azt hittem, hogy azok, akik a tányért alkották és azok, akik a mosogatógépet megtervezték néha szakmázgattak kicsit, két kávé között a céges konyhában.

img_20171012_162003.jpg

5. Minőség?

A minőség mindig az IKEA legerősebb erénye volt, és a fentiek ellenére úgy gondolom, hogy a többi lakberendezési boltot továbbra is kenterbe veri ezen a téren (is), de "régen ez is jobb vót". Pár hete a babakihallgató kütyü töltője adta fel a küzdelmet, tegnapelőtt egy tároló füle adta meg magát, ami csak két hetes volt.

 

(Kép forrása: http://supplierportal.ikea.com/doingbusinesswithIKEA/quality/Pages/default.aspx)

Szóval... ahogy a dalban is mondják, a "szerelemnek múlnia kell", és múlik is rendesen, de nem múlt azért még el teljesen!

Mert lehet, hogy csak én vagyok peches, végtére is most nyitott a harmadik áruház, ami növekvő vásárlói érdeklődésre utal, és azt is mondhatnánk, hogy "ez Magyarország, ha itt kiírod, hogy ingyen elvehetsz egy bébiételt, számíts rá, hogy bejelentkezik a környék összes óvodája", de könyörgöm, ha ez mégis valamilyen tendencia, ne hagyjuk már annyiban.

Korábban már írtam arról a "teóriámról" (amiben egyébként továbbra is töretlenül hiszek), miszerint ha elfogadjuk, hogy egyetlen lepkeszárny képes lehet megváltoztatni az időjárást, akkor azt is vegyük számításba, hogy egyetlen vásárlói visszajelzés képes lehet pozitív változást előidézni.

És ha van olyan intézmény, ami megéri a próbálkozást, az az IKEA. Rajtam ne múljon. 

 

Teljes értékű fürdőszoba 2 négyzetméteren

Avagy, plüss trófeát minden wc fölé!

 A ház kezdeti tervein itt csak egy wc és egy kis kézmosó kapott volna helyet, de vérszemet kaptam a lehetőségtől, hogy össze-vissza mozgathatom a falakat, így végül, a lépcső alatti részből kiszakított területen helyet kapott egy zuhanyzó is. És... :) ... ha már ráléptem az útra, hogy a wc-ből fürdőt csináljak, meg sem álltam addig, amíg el nem helyeztem minden fontos kelléket ehhez. És ne higgyük, hogy itt kényszermegoldásokról van szó. Rengeteg előnye van annak, hogy ez a helyiség mindössze 2 (azaz egészen pontosan 2,16) négyzetméter:

 img_20170923_153742.jpg

(A kalap lámpát én készítettem, itt írtam róla.)

Ugyan inkább kád-pártinak mondanám magam, ezt a zuhanyzót egyszerűen imádom! Itt egy perc zuhanyzás elég ahhoz, hogy megteljen az aprócska helyiség meleg gőzzel. Nincs didergős törölközés. (És ha aztán megunjuk a gőzfürdőt, szintén egy percre elég kinyitni az ablakot, hogy az egész átszellőzzön.)

img_20170923_152257.jpg

(A "nem rendeltetésszerű" szappantartóimról itt írtam.)

Talán elsőre kicsit nárcisztikusnak hat, hogy még a zuhanyzóban is van egy tükör, pedig a dolog nagyon logikus. Rajongok a haj és arcpakolások otthon trancsírozható fajtájiért, amik szuperek ugyan, de felvitel közben az ember körül lassan minden egy merő maszat lesz. Egy ekkora fürdőben ráadásul a legnagyobb szabad terület maga a zuhanyzó, így én ott szoktam elvégezni ezt a műveletet. Így zuhanyzáskor szépen magától lemosódik a lecsöppent pakolás.

Nekem ugyan ez a tükör már adott volt, így nem válogattam, de ide én nem üveg tükröt, hanem egy jó minőségű tükörfóliát raknék vízálló keretben, így nem kéne aggódni, hogy leesik, és eltörik/feltöri a csempét.

A zuhanyzóban lévő tároló dobozok aljára fúrógéppel kis lyukat fúrtam, hogy a beleeső víz átfolyhasson rajta. Pár perc az egész, de nem szabad elmulasztani, mert bár nem zubog rá a víz, lassan azért meg tudna telni.

img_20170923_152451.jpg

Ha fürdőszobáról van szó, fontos észben tartani, hogy az ember ne csak a fürdőszobai kellékek között nézzen szét a boltokban, hanem a konyhaiak között is. A két helyiség eszközigényében rengeteg az átfedés. Nálunk például a konyhai fali tárolók segítettek, hogy a helyszűke miatti vertikális tárolás megvalósulhasson.

img_20170923_205610.jpg

Klasszikus értelemben vett szekrényből csak egy nagyon apró kaphatott helyet, de itt is lehet trükközni. Ebben ugyanis pont elfér négy irodai tároló doboz (azaz irattartó papucs), amiben több tisztítószer és piperecucc tud helyet foglalni, mint amennyire szükség van. Klasszikus IKEA darab ez, csak a fogantyúkat cseréltem.

img_20170923_152647.jpg

(A Jack Daniel's szappantartó elkészítéséről itt értekeztem.)

A metro csempével tavaly szövődő "afféromról" már írtam itt, és a rajongás annyira maradandónak bizonyult, hogy végül mindkét fürdőszobába ilyen burkolat került. Annyiban azért eltértem a megszokottól, hogy fényes helyett matt felületűt választottam, illetve hogy a szokásos 10x20-as méret helyett nálunk 7,5x15-ös került felrakásra. Mivel mindkét fürdő nagyon kicsi, így - a szakértőkre hallgatva - bíztam benne, hogy térnövelő hatása lesz a kisebb csempének.

Végül még a dekorálásra is maradt hely. A nagyi csipketerítőiből készített képekről itt írtam.

 img_20170327_183344.jpg

És persze nem hagyhatom ki a Butlers-es plüss szavarsunkat sem, aki mellett egyetlen, ide betérő vendég sem tudott még szó nélkül elmenni.  Ő az, aki nem áll meg ott, hogy pusztán anyagával és bájos tekintetével hozzon melegséget a helyiségbe, ha úgy alakul szívesen összedörgöli a buksiját a magasabb férfi használókkal is.

És az az árnyék... 

img_20170923_212829.jpg

 img_20170923_212949.jpg

img_20170327_183504.jpg

 

Végül azért ejtsünk pár szót a kompromisszumokról is, melyekben sokat segítettek a kommentelők, köszönöm! :)

- Egy mosógép már nem férne be ide. Én a magam részéről már rég elengedtem azt a régi berögződést, hogy a mosógép és a fürdőszoba egy pár. Ennek főleg az az oka, hogy eddig csak kis fürdőszobákkal volt dolgom. Szerintem, mikor a mosógép helyét keressük, érdemes nem csak a konyhában szétnézni (és egy szekrény helyére berakni), hanem a mélyebb beépített szekrényekben is (persze, ha mi alakíthatjuk ki a vízhálózatunkat).

- Elkerülhetetlen, hogy egy ilyen pici helyen, ahol minden közel van mindenhez, a wc is közel legyen mindenhez. Arra ugyan figyelek, hogy a fedő csukva legyen lehúzáskor, de közegészségügyi kérdésekben nem vagyok kompetens, így hadd írhassak csak annyit erről, hogy már egy éve funkcionál így ez a szoba és eddig - lekopogás - mind remek egészségnek örvendünk. :) Nálam a törölköző csere nagyon impulzív dolog, addig marad, amíg jó az illata, de nem tapasztaltam, hogy gyakrabban kéne itt cserélni, mint bármelyik másik fürdőszobánkban.

- A szellőzésre jobban oda kell figyelni 2,16 négyzetméteren, mint egy "normál" méretű fürdőben. Zuhanyzás után nem szabad elmulasztani, hogy az ember ablakot nyisson (bár nehéz megfeledkezni róla, tekintve, hogy igazi szuper gőzfürdő keletkezik pár perc alatt:) ), de túl vagyunk az első éven, ami új építésű házaknál a legpárásabb szokott lenni, és - újabb lekopogás - nincs penész.

 

Végül íme az alaprajz:

nevtelen.png

1506199507434.jpg

 

Éljenek a Pöttyök!

Hova tűnik a világból a spontaneitás? Kérem, jelentkezzen az, akinek az életében egyre több van belőle, mert akkor talán még van remény, hogy az enyémet sem a föld nyeli el.

Még emlékszem, amikor egy szombati programot a barátokkal le lehetett beszélni pénteken. Amikor még azt ebédeltem délben, amit épp megkívántam. Régen, ha kerestünk valamit, csak úgy elindultunk, és néha így is sikerrel jártunk. Volt, hogy a mozi előtt döntöttük el, mit fogunk megnézni, hogy abba a kávézóba ültünk be, amelyik előtt éppen megszomjaztunk.

Mostanában meg már egy cukrászdába sem indul el az ember, amíg a neten meg nem nézte a facebook oldalát. Ha vásárolni szeretnék valamit, előbb rágooglizok, hol és milyen lehetőségek vannak. Ha ebédrendelés, minimum két hétre előre rendelek. Kinek van manapság ideje minden nap átböngészni az étlapot? Arról már ne is beszéljünk, hogy a legegyszerűbb baráti összetalálka kötelező eleme lett Doodle eseményütemező.

Mikor kezdett ilyen gyorsan forogni a föld? Mikor fulladtunk bele először a ránk ömlő információkba? És mégis mikor kezdtünk függeni ettől a fullasztó élménytől?

És akkor egyszer csak itt vannak nekünk a pöttyök.

Frissek, egyszerűek, egyértelműek. Nem többek és nem is kevesebbek egyetlen geometriai formánál, ami minden macera nélkül is képes izgalmas lenni.

Egy szó, mint száz, kevesebb bonyodalom, több pötty!

img_20170619_120555.jpg

Nálunk így változtatta meg már az első néhány pötty a szoba hangulatát :)

És még néhány inspiráció, amíg el nem készülök:

10_189080884325801647_ky9rxacr_c.jpg

https://hu.pinterest.com/pin/406731410071692345/

11_104708760057309512_934piffb_c.jpg

http://otthonesdekor.blogspot.hu/2012/10/pottyos-fal.html

925e4926be59f548d96e625af080a8ff.jpg

https://hu.pinterest.com/explore/polka-dot-walls/

eaf9673eaf6f527384f3e3c59e2ff1cb.jpg

https://hu.pinterest.com/explore/polka-dot-walls/

2_13370130114758347_w9k7rvso_c.jpg

http://www.freshdesignpedia.com/bedroom/bedroom-design-for-small-spaces-30-installation-examples.html

polka-dot-duvet-7.jpg

http://foter.com/explore/polka-dot-duvet

 

 

 

Falmatrica és táblafesték - a gyerekszoba legjobb barátai

Tavaly már áradoztam a manapság látott menő gyerekszobákról, és most végre mi is eljutottunk ide. Persze ezek még csak az első bátortalan de annál lelkesebb lépések, azonban már most látszik, hogy az irány jó.

A táblafestéket két éve vehettem, akkor még gyerek se volt, de ahova szántam, oda végül nem lett felkenve. A falmatrica úgy két hónapja érkezhetett. Azóta várta a sarokban, hogy megmutathassa magát.

Festékből a Trinát Skolatex termékét használtam, két rétegben (kb 2 x 20 perc volt a 4x1,2 méter felkenése széles ecsettel), a matricát pedig az Aliexpress-en rendeltem. 6 dollárba került egy, nálunk másfél is felfért a falra. Egyébként ha falmatricáról van szó, nem tudok jobb beszerzési forrást az Aliexpressnél. Olyan borzalmasan sok féle van, hogy majd egy hétig minden szabad este böngészéssel telt. Mondjuk akkor már nem csak a most felragasztott matricát, hanem a többi falra valamikor a napokban felkerülő színes pöttyöket is megrendeltem, és kb 2-3 hét alatt meg is érkeztek.

Íme egy link a mi matricánkoz, de érdemes böngészni, nem kizárt, hogy ugyanez más kereskedőtől még olcsóbban elérhető.

Azért persze érdemes hosszabb időre számolni, ha az ember távoli kontinensről rendel. A lámpáimat például - amiket 4-5 hete rendeltem - már két hete vámkezeli a Magyar Posta... olyan gyönyörűségesek, remélem, nem tetszettek meg valakinek...

Node íme a kész mű egyedül...

img_20170617_085039.jpg

... és az alkotó kiskorúval (a kezében nem kréta, hanem az erre a táblára működő filc van, ami beltéren jobb megoldásnak tűnt, a krétapor miatt).

img_20170617_085133.jpg

A legtökéletesebb szappantartó, ami valójában nem is az

Úgy vagyok én a lakberendezéssel, mint Bridget Jones a riporterkedéssel. A kényszer visz rá újra és újra, ráadásul nem vagyok benne túl jó, de azért néha nekem is lehet szerencsém.

Hát ez történt most is.

A zuhanyzóba felszerelt tárolót szerettem volna valami élővel feldobni, ezért - magától érthetődő módon - vettem bele pár ikeás MŰnövényt. Ebben a tárolóban minden remekül elfér, viszont a szilárd szappan és a samponkorong elhelyezésén még törtem a fejemet. Az az igazság, hogy sokkal jobban szeretek jó minőségű szappant használni, mint tusfürdőt, a lush samponkorongokért pedig egyenesen rajongok, viszont ezeket szárazon tartani nem egyszerű. Még a nevesített szappantartókban is összegyűlik némi víz, amitől használat nélkül is fogynak a drága kincsek.

Ezen nehézségek miatt hetekig nem találtam megfelelő szappantartót, viszont a tisztálkodás ettől még nem állhat le, így a szappant és a sampont átmenetileg a dekorációra raktam száradni, ami olyan tökéletesen bevállt, hogy már nem is keresek tovább.

A strapabíró műanyag növényke büszkén feszít új, jelentőségteljesebb pozíciójában. Még ha kicsit össze is gyűlne rajta a szappan, csak le kéne öblíteni, és mivel nem érintkezik nagy felületen a tömbbel, így remekül ki tud száradni. És látványnak sem rossz :) . Íme:

1495112035364.jpg

img_20170518_144610_1.jpg

img_20170518_145654.jpg

img_20170518_144554_1.jpg

 

 

 

Zseniális filléres lámpabúra

Korábban már írtam az IKEÁ-hoz fűződő bensőséges kapcsolatomról, ami a mai napig meghatározza a legtöbb lakberendezési döntésemet, és bár a tavaly augusztusi beköltözésünk után sok csalódás ért etéren, még most is szerelembe tud ejteni egy-egy eldugott, de megtalált, egyszerű de mégis nagyszerű termék.

A legutóbbi ilyen ámulat akkor ért, amikor megláttam a KRUSNING nevű lámpabúrát. Az egész gyakorlatilag dróttal körbefuttatott papírlapokból áll, amiket mindenki magának otthon gyűr össze, de mégis, szerintem zseniális! Maga a légies könnyedség! Látszik, sőt, vonzza a tekintetet, de mégsem "terheli" a teret. Pofonegyszerű, és a legkevésbé sem tolakodó, de mégis - szerintem - gyönyörű. És persze mindezek mellett kellemesen megosztó. Míg pédául nekem egy kis felhő jut róla eszembe, mások szerint pont olyan, mint egy halom használt papírzsebkendő.

Nálunk egyelőre az előszobát és a hálót ékesíti pár ilyen búra, de bárhova el tudom képzelni! Íme pár fotó a netről, és pár saját.

img_20170423_083146.jpg

13098965_1172847966081105_1619718823_n.jpg

http://picuket.com/hashtag/siggaheimisforikea

c4c6027f7b49cf29be3d25a943ddd6f1.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c4/c6/02/c4c6027f7b49cf29be3d25a943ddd6f1.jpg

11254548_1581532358771509_232019005_n.jpg

http://www.imgrum.org/user/ikea_delft/1601226617/994906932078266413_1601226617

ikeavisilica6.jpg

http://www.journal.hr/ikea-visilica-krusning-u-obliku-oblaka/

letoltes_1.jpg

http://picuket.com/hashtag/siggaheimisforikea

Állólámpának is pazar:

kepkivagas_4.PNG

http://www.ikea.com/gb/en/ideas/hack-this-krusning-lampshade-1364312982069/

És az én fél-se-kész előszobámban:

img_20170422_205505.jpg

 

Széket az Ebayről? Honnan máshonnan?!

Jelentem, haladunk! A tavaly augusztusi beköltözés után hosszú hónapokig tartó vegetáció kezdődött nálunk lakberendezési szempontból. A legnagyobb lakszépítő törekvéseink kimerültek abban, hogy a dobozainkat egyik sarokból a másikba rendezgettük.

De az utóbbi hetekben végre elindult valami. Bár szerintem minden apróságnál felmerül bennem, hogy erről érdemes lenne említést tenni a blogon, valójában még mindig nincs olyan sarka a háznak, amire azt tudom mondani, hogy kész van, így ezzel még várok, azonban múlt héten fantasztikus felfedezést tettem, amit muszáj megosztanom.

Elérkezett az idő, hogy étkezőszékeket vegyünk, azonban ez - ahogy sok más - nem bizonyult egyszerűnek. Ugyan remek székek vannak a lakberendezési áruházakban, az igazán szép darabok 15-20 ezer forintnál kezdődnek. Ha pedig még valami különlegességben is gondolkodik az ember, nem ritka a 30 ezer feletti ár darabonként. Ha csak kettő kellett volna, talán nem lett volna ezzel gond, de nekünk nyolcra volt szükségünk.

Már egy ideje böngésztem a neten megfelelő árú és kinézetű székek után, amikor az én okos és imádnivaló Öcsém bevezetett az Ebay csodálatos világába. Eddig azt gondoltam, hogy itt maximum cipősdoboz méretű dologkat érdemes vásárolni a szállítási költség miatt, de kiderült, hogy tévedtem.

Nem kellett sokat keresgélni, hogy megtaláljam a tökéletes széket, ráadásul a szállítással együtt darabjáért 8 ezer forintot kellett fizetnem. De ami a legjobban meglepett, hogy egyetlen hét alatt megérkezett a ház elé a két termetes doboz. (Persze ez semmire sem garancia, lehet, hogy csak nekem volt szerencsém...)

Ami pedig az Eiffel székeket illeti, a legkényelmesebb étkezőszékek, amiken valaha ültem! Bár még közelről sincs kész az étkező, készítettem pár fotót a szuper székekről.

img_20170501_213939.jpg

img_20170501_214004.jpg

img_20170501_214036.jpg

img_20170501_214307.jpg