Szellőztessen a ház helyetted!
Szellőztető rendszer - az ember új legjobb barátja

Ha olyan otthon tervezésén ügyködünk, amelyben jól érezzük magunkat, rendszerint a látható dolgokra helyezzük a hangsúlyt - a bútorokra, burkolatokra, dekorációra - miközben az egyik legmeghatározóbb tényező láthatatlan. traditional-living-room_1.jpg

http://www.apersonalorganizer.com/feng-shui-spring-cleaning/

Nagyjából egy éve futottunk bele egy, a mai modern otthonok levegőminőségével foglalkozó cikkbe, és azóta sok hasznos gondolattal találkoztunk a témában.

Egy lakás levegőjének minősége minden ott töltött percünkre hatással van, azonban elérni, hogy folyamatosan optimális legyen az összetétele, nagyon nehéz. Nopersze nem a Nagyinál, ahol a csukott ablakon keresztül is befúj a szél, de a mai nyílászárók és szigetelések mellett a felmérések szerint évszaktól függetlenül 3-4 óránként alaposan át kéne szellőztetni az egész lakást ahhoz, hogy a rossz levegő ne károsítsa az egészségünket. Olyannyira létező jelenségről van szó, hogy már nevet is adtak neki, ez a sick building syndrome (SBS). Egy kis böngészés a témában, és máris rengeteg információ ömlik ránk, ami lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem, azt azonban be kell látnunk, hogy az elhasznált, magas páratartalmú, penészgombákkal, növényi pollenekkel és az otthon tárolt vegyianyagaink kipárolgásaival terhelt levegő nem az a közeg, amiben le szeretnénk élni az életünk nagy részét. Azonban a 3 óránkénti átszellőztetéssel rengeteg értékes fűtési vagy hűtési energia szállingózik ki az ablakon. 

A problémára nekünk eddig egy megoldást sikerült találni, ez pedig az úgynevezett hővisszanyerős szellőztetőrendszer, ami az első és legnagyobb plusz beruházást fogja jelenteni az épülő házikónkban. Még nem laktam korábban ilyen berendezéssel felszerelt otthonban, és az épületgépészeti kérdéseknek - hála az égnek - nem én vagyok a gazdája otthon, de az eddigi információk szerint ez egy nagyon ígéretes... izé.

A működése az én laikus elképzeléseim szerint nagyon egyszerű. Egy doboz - pardon, "készülék" - beszívja a kinti friss levegőt, kiszűri belőle a port és a polleneket, aztán a lakás egyes helyiségeibe - nappali, hálók - áramoltatja be, míg a benti elhasznált levegőt a "szagos" helyiségekből - konyha, fürdőszoba - elszívja. Teszi ezt úgy, hogy a dobozban valahogy - "egy hőcserélőn keresztül" -  a benti elhasznált levegő átadja hőjének nagy részét - a körülményektől függően változó mértékben, de átlagosan 70-80 százalékát - a beszívott frissnek anélkül, hogy keveredne vele. Ezt a légáramlást szinte nem lehet érezni vagy hallani, mégis - beállítástól függően - 1-3 óránként a ház teljes levegője kicserélődik.

57a7ac2df613be78f3f1bba080e45049_1.jpg

Kép forrása: http://www.csaladihaztervezes.hu/Cikk/friss-levego-%E2%80%93-elerheto-aron?szovegKijelol=szell%C5%91ztet%C5%91%20rendszer

Már elkezdtük bekérni az árajánlatokat és egyeztettünk is pár céggel, így kijelenthetem, hogy bár nem egy olcsó technológiáról van szó - első körben átlagosan 1 és 2 millió forint közötti árakkal találkoztunk - de egy építkezés teljes költségéhez, az életminőségre gyakorolt hatásához és a várható energiamegtakarításhoz viszonyítva nem is olyan drága. 

 

* Addig, amíg beszámolhatok a saját tapasztalatokról, íme két érdekes cikk a témában:

http://www.csaladihaztervezes.hu/Cikk/friss-levego-%E2%80%93-elerheto-aron?szovegKijelol=szell%C5%91ztet%C5%91%20rendszer

http://www.csaladihaztervezes.hu/Cikk/legyen-e-szelloztetorendszer-a-hazban?szovegKijelol=szell%C5%91ztet%C5%91%20rendszer

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr287444382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása