Családi otthonteremtési kedvezmény - avagy a pokol legújabb bugyra

Láttuk már azt az óriásplakátot, amin egy fiatal pár konstatálja mosolyogva, hogy akár 3 millió forintot is felvehetnek otthonteremtésre? Na, hát a nyakamat teszem rá, hogy Ők eddig még nem próbálták felvenni ezt az új családi otthonteremtési kedvezményt, mert ha így lenne, egészen biztosan nem vigyorognának.

De ezt a posztot most nem azért írom, hogy panaszkodjak arról a taktikai bürökráciájáról, ami félelmetesen okosan arra sarkalja az embert, hogy eszébe se jusson bármilyen kedvezményt vagy támogatást igénybe venni, hanem megpróbálok olyan információkat megosztani, amik - ha időben eljutnak hozzánk - sok kellemetlenségtől és plusz költségektől kíméltek volna meg minket. (Azt előrebocsájtanám, hogy ez a leírás csak a mi esetünkre és a ránk vonatkoztatott szabályokra érvényes (Bp-i lakosok vagyunk / hitellel együtt vesszük fel a CSOK-ot / konkrét gyerek nélkül / adtunk el lakást, hogy ezt az újat megvegyük), másnál lehet, hogy mások a körülmények, feltételek.)

bureaucracy.jpg

Egy jól rejtegetett, de fontos információ

Azt mindenki könnyen kikalkulálhatja az interneten található spéci táblákból, hogy milyen ingatlan-gyermekszám kombinációra mekkora támogatást vehet igénybe, és a feltételek is viszonylag könnyen kiguglizhatóak, azonban nálunk volt egy "apróság", amivel csak az igénylés indításakor szembesültünk, és egy szerződésmódosításunkba került.

Kiderült ugyanis, hogy "a vételár kiegyenlítésére kell felhasználni a CSOK igénybevételéről szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakás eladási árát". Ezt az infót csak az tudja kiguglizni, aki ismeri, például a "CSOK, 5 éven belül értékesített ingatlan" címszavakkal.

Mi eredetileg szerettünk volna az új vételár és a régi eladási ár közötti különbségnél több lakáshitelt felvenni, hogy finanszírozni tudjuk az olyan extrákat, mint a redőny vagy a konyhabútor, de így ezt nem lehet.

A szükséges dokumentumok csak a CSOK-hoz! (a banki hitel egy másik történet)

1. Ha van 5 éven belül értékesített ingatlan, akkor annak földhivatalban érkeztetett adásvételi szerződése

Mi ilyennel nem rendelkeztünk, ezt az adásvételt intéző ügyvédtől tudtuk elkérni. Szerencsére elfogadtak másolatot is, így el tudtuk kérni e-mailben.

2. Igazolás a Kincstártól, hogy még nem vettünk igénybe ilyen kedvezményt  - 30 napig érvényes - Eddig ingyenes...

Ahol mi beszereztük: Állampénztári Ügyfélszolgálat - 1139 Budapest, Váci út 71. Nyitvatartás: H,K,Cs: 8-16; Szerda: 8-18; P: 8-14.

Csak a személyi igazolvány és a lakcímkártya kellett hozzá, nomeg 2 szabad óra, amíg várakoztunk (csütrötök déli adat). Mindketten mentünk, és mindkettőnk papírjaira és aláírására szükség volt. Az igazolást nem helyben kaptuk meg, hanem postán küldték tértivevényesen. Mi az igényléstől számított 6. munkanapon kaptuk meg.

3. Együttes (!), Nullás/nemleges (!) NAV igazolás az adósoknak, adóstársaknak külön-külön (15 napig érvényes - 3000 Ft/db/fő)

Ahol mi beszereztük: Az ügyfélkapun igényeltük elektronikusan, ide is érkezett meg. (Ügyfélkapu hozzáférést az Okmányirodában kértünk, ingyenes volt.)

Ah! Ez tűnt a legegyszerűbbnek, és ezzel volt a legtöbb baj, eddig. Én a NAV honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal és az "IGAZOLAS" nyomtatvánnyal terveztem megoldani ezt az ügyet. Csodával határos módos sikerült is feltöltenem az Ügyfélkapu rendszerébe mindkettőnk igénylését, és még nagyobb volt a meglepetés, amikor egy nap múlva már ott figyelt az általános nullás igazolás az elektronikus postaládánkban. A baj csak az volt, hogy a banknak nem általános, hanem együttes igazolás kellett - amit persze mindenki tud, így nem kell megjegyezni vagy feltüntetni sehol - így ismét kitöltöttem egy nyomtatványt és megint feltöltöttem. Egy nappal később ismét megkaptam a - mostmár együttes - igazolást, csak éppen ez nem volt nullás. Mert mint azt először ebből a nyomtatványból megtudtam, 3000 Ft volt az előző igazolás illetéke, amit nem fizettem ki (lévén, hogy senki nem jelezte, hogy kell, mennyit és hova). Mostmár felvértezve remélhetőleg minden információval készülök a harmadik körre, amiben már együttes és nullás igazolást kérek, az illetéket előre elutalva úgy, hogy a közlemény rovatba az adószámomat írom, mert mint utóbb kiderült, csak így látják. (Egyébként ennek a kis kalandnak köszönhetően buktuk az OEP igazolást, ami lejárt, így a szükséges infók hiánya már 15 000 Ft-ba került eddig.)

4. OEP igazolás, hogy 180 napja biztosítottak vagyunk (15 napig érvényes - 3000 forintos illetékbélyeg)

Ahol mi beszereztük: Országos Egészségbiztosítási Pénztár - 1139 Budapest, Teve utca 1/A-C. Nyitvatartás állítólag: H,K,Cs: 8-14:30; Szerda: 8-17:30; P: 8-12. 

Csak az egyikőnknek kellett igényelni, ezzel az igénylőlappal: http://www.oep.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_521874.html, és egy 3000 forintos illetékbélyeggel, amit a 10 perc sétára lévő postáról szereztünk be. Itt csupán pár percet kellett várnunk - csütörtök délben értünk ide - és rögtön megkaptuk az igazolást is. Ráadásul a sorszámot osztó férfi nagyon kedvesen útba igazított minket, hol tudjuk beszerezni az igazolást a Kincstártól. 

Az időzítés

A bankban tájékoztattak minket arról, hogy a CSOK-kal kombinált hitel igénylését csak teljes, hiánytalan állapotban lehet elindítani, vagyis ameddig akár csak egy igazolás is hiányzik, a többi érvényességi ideje is ketyeg. Ezért nagyon nem mindegy, hogy az ember milyen sorrendben ügyeskedi össze a pakkot. Szerintem érdemes a fenti igazolásokat már csak akkor elkezdeni beszerezni, ha minden más, a hitellel, adásvétellel, építkezéssel, stb. kapcsolatos dokumentum megvan, de akkor viszont ha lehet, szinte egyszerre.

Végül ne feledjük, hogy nem szabad csüggedni vagy elkeseredni, természetes, hogy az átlag emberhez nem vágnak hozzá százezreket/milliókat csak úgy. "Nem kell szépnek lennie, csak legyen meg!"

A bejegyzés trackback címe:

https://teakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr757700546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása