Eger haladóknak
A város kincsei, amiket talán még nem ismersz

Ha ezt a cikket olvasod, elég valószínű, hogy jártál már Egerben. Kikerülhetetlen célpontja a város az osztálykirándulásoknak, romantikus hétvégét tervező pároknak, vagy épp a fürdőbe vágyó nyugdíjas csoportoknak.

Nekem ez a város volt a szerelem. Egy távkapcsolat ürügyén, közel két évig, szinte minden hétvégémet itt töltöttem, így elmondhatom, hogy gyakorlott turista vagyok errefelé.

Kezdetben persze én is a szokványos „vár-Minaret-Török Fürdő-Dobó tér-Fazola-kapu” köröket futottam, de aztán a város lassan felém fordította a másik – kevésbé nagyszabású, de annál szerethetőbb – oldalát is.

Ebből mazsoláztam most nektek néhány kedvencet.

1_2.jpg

Pipacs fagyizó – Széchenyi István utca 9.

A város, de talán az egész régió legjobb fagylaltjához egy aprócska ablakon keresztül juthatnak hozzá az itt lakók és a szerencsésebb turisták, Eger belvárosában. A Pipacs fagyizót nem könnyű észrevenni, és még nehezebb nyitva találni, de ha erre járunk, mindenképpen nézzünk rá, mert ha aznap Ipacs bácsi épp jó kedvében ébredt, és összedobott nekünk pár érdekes ízt, földöntúli fagyiélményben lehet részünk.
2_1.jpg

Kávézz.ON kávé - Szent János utca 9.

A Szent János utca közepe táján egy kis beugróban - a kürtös kalácsossal szemben, ami szintén érdemes a figyelemre - kóstolhatjuk a város legjobb kávéját (szerintem), elképesztő változatossággal!

1558711524983.jpg

Balázs Antique – Érsek utca 7.

Ez a – belváros közepén álló – boltocska igazi filléres kincsesládikó! Ha megígértük a gyereknek, hogy kap valami vásárfiát Egerből, ide irányítsuk. 50, 100, 200 forintból nagyszerű használt csetreszeket és remek könyveket lehet venni itt, de ha csak úgy érdekel minket a rendszerváltás körüli tárgykultúra, akkor se hagyjuk ki. Hatalmas kedvenc!

 3_1.jpg

Bakelit Shop – Dobó István utca 17.

Amit a Balázs Antique-ban megspóroltunk, azt itt rögtön el is tudjuk költeni. A várhoz vezető utcán található ez a – nem olcsó, mégis – hiánypótló kis bolt, ami nem csak a sörrajongókat tudja elvarázsolni, de őket egészen biztosan. Nagyon különleges söröket, csokikat és egyéb finomságokat kóstolhatunk itt.


4_1.jpg

Görög kávézó – Dobó István utca 20-22.

Régen a Kis Dobó térre nyílt a kedvenc kávézónk. Itt készítették a legfinomabb kakaót, amit valaha ittam! Sajnos ez a hely pár éve bezárt. A Görög kávézóra idén, tél végén találtunk rá. A hely nem ült fel egyik mostani divathullámra sem – nem nagyon új, de nem is nagyon lepukkant, nem franchise és nem is szélsőségesen környezettudatos – így nem könnyű kiszúrni. Én viszont akkor épp nagyon fáztam, és vágytam egy jó forró, ír kávéra. Hát kérem, abban az ír kávéban annyi whiskey volt, hogy aznap már nem fáztam.

Később többször visszajöttünk ide, és nem csalódtunk. Semmi flanc, de mindenben annyi az anyag, amennyi kell. És kedves a kiszolgálás is. Ha lehetne itt Bagdad fagyikelyhet kapni, tökéletes lenne minden!

 5_1.jpg

Egri régiségvásár – Pyrker tér – Minden hónap harmadik vasárnapján

Havonta egyszer gigantikus régiségvásárrá változik a fél város! Még ha nem is akarunk semmit venni, nagyon szórakoztató úgy sétálni a festői kis utcákban vagy épp a hatalmas Bazilika mellett, hogy közben mindenféle múltidéző holmi vesz körbe minket. Ráadásul egy budapesti ember számára kimondottan felüdülés nem tömegnyomorban sétálgatni egy vásárban. (Erről persze ne kérdezzük meg az egrieket, nekik egészen mást jelent a „tömeg”, mint nekünk. :) )

6_1.jpg

Egri Bazilika orgonája

Tudom, hogy a Bazilika klasszikus látnivaló, de gyakran csak kívülről fotózzák, pedig a lényeg odabent van. Hazánk második legnagyobb temploma igazán letaglózó látvány belülről, hát még ha szól az orgona!

 7_1.jpg

Egerszalóki fürdőzés

15 éve az Egerszalóki Fürdő – kis túlzással – a környék lakóinak „titka” volt. Két „kimeszelt falú” medencéből állt az egész, melyeket egy ócska vascsövön keresztül táplált a domboldalból feltörő forrás. Téli estéken, a hatalmas fenyőerdőkkel körülvéve, úgy fődögéltük magunkat boldogra itt, hogy közben a hajunkra fagyott a pára.

Olyan víz, ami Egerszalókon van, nincs sehol máshol!

És ugyan mostanra épült itt egy hatalmas fürdőkomplexum, ami elvesz egy kicsit a hely romantikájából, de a víz ugyanaz, és cserében van normális öltöző.

8.jpg

Képek forrása: Google, Egerszalók

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr616012528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása