Teakonyha

Eger haladóknak

A város kincsei, amiket talán még nem ismersz

2020. július 17. - Mezei Petra

Ha ezt a cikket olvasod, elég valószínű, hogy jártál már Egerben. Kikerülhetetlen célpontja a város az osztálykirándulásoknak, romantikus hétvégét tervező pároknak, vagy épp a fürdőbe vágyó nyugdíjas csoportoknak.

Nekem ez a város volt a szerelem. Egy távkapcsolat ürügyén, közel két évig, szinte minden hétvégémet itt töltöttem, így elmondhatom, hogy gyakorlott turista vagyok errefelé.

Kezdetben persze én is a szokványos „vár-Minaret-Török Fürdő-Dobó tér-Fazola-kapu” köröket futottam, de aztán a város lassan felém fordította a másik – kevésbé nagyszabású, de annál szerethetőbb – oldalát is.

Ebből mazsoláztam most nektek néhány kedvencet.

1_2.jpg

Pipacs fagyizó – Széchenyi István utca 9.

A város, de talán az egész régió legjobb fagylaltjához egy aprócska ablakon keresztül juthatnak hozzá az itt lakók és a szerencsésebb turisták, Eger belvárosában. A Pipacs fagyizót nem könnyű észrevenni, és még nehezebb nyitva találni, de ha erre járunk, mindenképpen nézzünk rá, mert ha aznap Ipacs bácsi épp jó kedvében ébredt, és összedobott nekünk pár érdekes ízt, földöntúli fagyiélményben lehet részünk.
2_1.jpg

Kávézz.ON kávé - Szent János utca 9.

A Szent János utca közepe táján egy kis beugróban - a kürtös kalácsossal szemben, ami szintén érdemes a figyelemre - kóstolhatjuk a város legjobb kávéját (szerintem), elképesztő változatossággal!

1558711524983.jpg

Balázs Antique – Érsek utca 7.

Ez a – belváros közepén álló – boltocska igazi filléres kincsesládikó! Ha megígértük a gyereknek, hogy kap valami vásárfiát Egerből, ide irányítsuk. 50, 100, 200 forintból nagyszerű használt csetreszeket és remek könyveket lehet venni itt, de ha csak úgy érdekel minket a rendszerváltás körüli tárgykultúra, akkor se hagyjuk ki. Hatalmas kedvenc!

 3_1.jpg

Bakelit Shop – Dobó István utca 17.

Amit a Balázs Antique-ban megspóroltunk, azt itt rögtön el is tudjuk költeni. A várhoz vezető utcán található ez a – nem olcsó, mégis – hiánypótló kis bolt, ami nem csak a sörrajongókat tudja elvarázsolni, de őket egészen biztosan. Nagyon különleges söröket, csokikat és egyéb finomságokat kóstolhatunk itt.


4_1.jpg

Görög kávézó – Dobó István utca 20-22.

Régen a Kis Dobó térre nyílt a kedvenc kávézónk. Itt készítették a legfinomabb kakaót, amit valaha ittam! Sajnos ez a hely pár éve bezárt. A Görög kávézóra idén, tél végén találtunk rá. A hely nem ült fel egyik mostani divathullámra sem – nem nagyon új, de nem is nagyon lepukkant, nem franchise és nem is szélsőségesen környezettudatos – így nem könnyű kiszúrni. Én viszont akkor épp nagyon fáztam, és vágytam egy jó forró, ír kávéra. Hát kérem, abban az ír kávéban annyi whiskey volt, hogy aznap már nem fáztam.

Később többször visszajöttünk ide, és nem csalódtunk. Semmi flanc, de mindenben annyi az anyag, amennyi kell. És kedves a kiszolgálás is. Ha lehetne itt Bagdad fagyikelyhet kapni, tökéletes lenne minden!

 5_1.jpg

Egri régiségvásár – Pyrker tér – Minden hónap harmadik vasárnapján

Havonta egyszer gigantikus régiségvásárrá változik a fél város! Még ha nem is akarunk semmit venni, nagyon szórakoztató úgy sétálni a festői kis utcákban vagy épp a hatalmas Bazilika mellett, hogy közben mindenféle múltidéző holmi vesz körbe minket. Ráadásul egy budapesti ember számára kimondottan felüdülés nem tömegnyomorban sétálgatni egy vásárban. (Erről persze ne kérdezzük meg az egrieket, nekik egészen mást jelent a „tömeg”, mint nekünk. :) )

6_1.jpg

Egri Bazilika orgonája

Tudom, hogy a Bazilika klasszikus látnivaló, de gyakran csak kívülről fotózzák, pedig a lényeg odabent van. Hazánk második legnagyobb temploma igazán letaglózó látvány belülről, hát még ha szól az orgona!

 7_1.jpg

Egerszalóki fürdőzés

15 éve az Egerszalóki Fürdő – kis túlzással – a környék lakóinak „titka” volt. Két „kimeszelt falú” medencéből állt az egész, melyeket egy ócska vascsövön keresztül táplált a domboldalból feltörő forrás. Téli estéken, a hatalmas fenyőerdőkkel körülvéve, úgy fődögéltük magunkat boldogra itt, hogy közben a hajunkra fagyott a pára.

Olyan víz, ami Egerszalókon van, nincs sehol máshol!

És ugyan mostanra épült itt egy hatalmas fürdőkomplexum, ami elvesz egy kicsit a hely romantikájából, de a víz ugyanaz, és cserében van normális öltöző.

8.jpg

Képek forrása: Google, Egerszalók

 

Azok a mesés bőr fogantyúk!

Mit tudtam én régen a fogantyúkról?

Kis, éles, fém, a közlekedő terekbe benyújtózkodó izék, amik csak arra várnak, hogy mikor épp sietsz, kinyúlhassanak érted, és nagyokat ránthassanak rajtad, a ruhádnál fogva. Szigorú igazságosztók, amik a bőröd egy részének eltávolításával büntetnek, ha illuminált állapotban botorkálva a szekrényajtók stabilitására támaszkodnál, a sajátod helyett. Unatkozó gonosztevők, akik hegyes kis fejükkel rögveszt odaugranak, amint neki szeretnél támaszkodni valaminek.

Mindezek fényében, mikor kialakult a házunk elrendezése, és kiderült, hogy sok-sok folyosó lesz benne, amiket szekrényekkel lehetne a legjobban hasznosítani, elkezdtem keresni valami új megoldást, amit a bőr fogantyúkban meg is találtam!

És hogy most mit tudok a fogantyúkról?

Hogy puhák, melegek, simák, masszívak, mégsem leszünk kék-zöld foltosak, ha véletlenül nekik dőlünk. Hogy szépek!

Hogy nyugodtan el lehet menni mellettük egy bő, kötött pulcsiban.

 1_1.jpg

És talán még azt, hogy nem olyan egyszerű rájuk találni. De ha megvan a forrás, onnantól minden simán megy.

Szerencsére találtam egy bőrdíszművest a facebookon (https://www.facebook.com/HandicraftLeather/), aki maximális gyorsasággal és profizmussal fogadta a folyamatos megrendeléseimet.

Ja, és hogy még mi a jó a bőr fogantyúban? Hogy levélben is kézbesíthető. :)

Remekül megállják a helyüket a hálóban:

2.jpg

A gyerekszobában (kicsit nagyobb méretben):

4.jpg

Az előszobában:

5.jpg

3.jpg

És a nappaliban is:

7.jpg

6.jpg

 

További érdekes apróságok itt: https://hatalmasaprosagok.hu/ 

A 10 legvadabb kérdés, amit állásinterjún valaha feltettek nekem

Ha az ember gazdasági elemző – avagy kontroller – bizony nem sok izgalomban van része az állásinterjúkon. Az esetek többségében ugyanaz a négy-öt kérdés, és a rájuk gondosan kidolgozott válasz ismétlődik minden alkalommal.

Olykor azonban van egy-egy meglepő fordulat, ami kicsit feldobja az unalmas információcserét. Most ezekből mazsoláztam össze a legemlékezetesebbeket.

hires-3.jpg

 10. „Szokott sminkelni? Talán kéne, az önéletrajz-fotón sokkal jobban néz ki.”

2011-ben, egy esős napon, egy szállítmányozási cég tárgyalójában indította így az ügyvezető hölgy az interjút. És nem, nem modellnek jelentkeztem, hanem logisztikai asszisztensnek.

„Igaz, hogy messze van, nem fizetnek sokat és a munka is unalmas, de legalább a vezetőségből ömlik a tapintat” – gondoltam rögtön, és elrebegtem egy köszönömöt.

 9. „Kérem, foglaljon helyet. Mi a csillagjegye?”

Tudom, hogy sokan vannak, akik szerint ez a kérdés releváns, de könyörgöm, gondoljunk már a szeptemberben születettekre is!

Roppant kellemetlen ugyanis egy „szűz vagyok” vallomással indítani egy ilyen beszélgetést, aztán erőnek erejével türtőztetni magunkat, hogy - némi humorosnak szánt kacsintgatás kíséretében - ne úgy folytassuk: „de azért nem minden tekintetben”.

 8. „Szeret túlórázni?”

„Hát hogy a búbánatos öreganyám térde kalácsába ne szeretnék?!” – forgatom még most is a szemeimet, ahogy visszagondolok erre a kérdésre, amit egy banki kontroller állás kapcsán szegeztek nekem. Persze ott csak bájosan mosolyogtam, közöltem, hogy évente kétszer feltétlenül, és gondolatban már hozzá is adtam egy százast a fizetési igényemhez, nehogy véletlenül felvegyenek.

 7. „Milyen fa lennél, ha fa lennél?”

„Te barom – korholom magamat –, excel függvényekkel, meg rendszerszervezési megoldásokkal készülsz, fa meg, a mindenit, egy se jut az eszedbe.”

Mentségemre szóljon, hogy gazdasági vezetőt kerestek, én meg világ életemben lakásban éltem.

– Tölgy – bököm ki zavartan, és már majdnem villantok egy apró mosolyt a rám meredő három HR-es felé, de azok olyan komolyan néznek, hogy inkább meggondolom magam. Aztán jegyzetelni kezdenek.

„Ez most komoly?” – nézek körbe. Bezzeg amikor az általam használt könyvelőprogramokat soroltam, nem jegyzeteltek.

jobinterviewcartoon_large.jpg

6. „Na és milyen állat?”

„Már most is vagyok egy, hiszen itt ülök” – tolakszik elő a nyilvánvaló válasz, de gyorsan konszolidálok. Ha most nem hozom vissza magam a tölgyes fiaskó után, soha. Már pörgetem is a fejemben a lehetőségeket: vajon mely jószág passzol a legjobban egy gazdasági vezetőhöz?

„Mond a delfint! Mond a delfint!” – kezd sutyorogni egy, az előzőnél okosabb hangocska az elmémben, de én ellenállok. Unom már, hogy minden állatos kérdésre a delfin a jó válasz.

– Denevér – közlöm meggyőződéssel.

– Miért? – érkezik a következő kérdés, és én hirtelen nagyon fáradtnak érzem magam. „Jaj. Mégis a delfint kellett volna mondani.”

 5. „Amúgy… van segítséged a gyerekkel?”

Bár elméletileg az ilyen jellegű kérdések nem korrektek „politikailag”, tény, hogy időről időre elhangoznak az interjúkon, persze mindig a megfelelő, „nem kell válaszolnia, ha nem akar” körítéssel. És bevallom őszintén, én ezt nem is bánom. Nincs ennél biztosabb jelzés, hogy ha van életed a munkán kívül is, inkább keresgélj még tovább.

 4. „Szerinted te okos vagy?”

Egy állásinterjún mindig azok a legnehezebb kérdések, amiknél nem maga a válasz az érdekes, hanem az, hogy kimondhatod-e őket. Mert – a tapasztalataim szerint – attól, hogy valamit megkérdeznek, még nem biztos, hogy azt várják, válaszolj is rájuk.

– „Ha a mosópor az, én is!” – vágtam rá bájosan.

Azóta is rejtély, ide miért nem hívtak vissza második körre. :)

 3. „Ismertesse a kockázatkezelés módszertanát. – Öö… én pénzügyi kontrollernek jelentkeztem… nem vagyok kockázatkezelő. – Nem baj, akkor találja ki!”

Jártatok már úgy, hogy a szakterületetekhez tartozó vezetőnek közbejött valami, ezért egy másik divízió képviselője tartotta meg az interjút?

Lehetett volna ez akár a tudományágak magasztos találkozása is, melyben leomlanak a beszűkültség hitvány falai, lehetővé téve, hogy örök barátságok köttessenek. Lehetett volna, de nem volt.

Viszont bővült egy céggel a profession-ös tiltólistám. Ez is valami.

 2. „Mennyi most a fizetésed?”

„Akkor már inkább kérdezd meg a súlyomat” – meredek némán a virgonc HR-esre, aki gyorsan hozzáteszi, hogy „bocsi”, ő „ilyen őszinte típus”. Csak azt nem értem, hogy attól, hogy ő őszinte, nekem miért kéne vallanom a modern városi ember legféltettebb titkáról.

 1. „Két férfival kéne együtt dolgozni. Gondot jelenthet ez?”

Legalább tíz éve vagyok jelen a munkaerőpiacon, nyolc év releváns tapasztalattal, diplomával, egy kis nyelvtudással, egy olyan szakterületen, ahol folyamatos a munkaerőhiány, ezért rengeteg interjún vettem már részt. Egy ideje már nem tudtak olyat kérdezni, amire ne lett volna válaszom. Aztán jött ez. Emlékszem, csak pislogtam, és elképzelni sem tudtam, mire gondolhat.

Egy fejlett európai országban, ahol a lakosság fele férfi, egy olyan szakterületen, ahol a munkatársak legalább hetven százaléka férfi, ahol – ahogy máshol is – a vezetők majd száz százaléka férfi, miért jelentene ez gondot? Egyáltalán, kit érdekel, hogy egy munkatárs férfi vagy nő? Riportokat kell készíteni, nem pornót… ugye?!

Még a telefonon is letiltottam őket, biztos, ami biztos.

 

A legtöbb esetben az ilyen szokatlan kérdések teljesen ártalmatlanok, és maximum csak feldobják kicsit a monoton interjúkat, azonban előfordulnak olyanok is, amiknél nem szabad elnézőnek lenni. Magánéleti, vallási, ideológiai, szexualitással összefüggő kérdéseknek például egyszerűen nincs helye egy normális vállalatnál. Így, ha ezek közül valami mégis felmerül, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott valami nincs rendben.

 

Ti kaptatok már olyan kérdést állásinterjún, amire nem számítottatok? Írjátok meg bátran! :)

 

További érdekes apróságok itt: https://hatalmasaprosagok.hu/ 

 

Képek forrásai: https://www.istockphoto.com; http://www2.humanresourcesonline.net/tell-bad-boss/; https://www.vectorstock.com/;

A világ 5 legszebb óvodája

Avagy végre vége az első hétnek!

Azt mondták, a beszokás az oviba "nem könnyű".

Makaront sütni nem könnyű. Analízisből levizsgázni nem könnyű. Jó asztalost találni sem könnyű. Az oviba beszokni piszkosul nehéz.

Amikor ő már inkább nem menne be. Köszöni szépen, volt itt hétfőn, meg kedden, meg szerdán és még csütörtökön is, ma már tényleg inkább menne tovább veled.

És te se akarod bevinni.

Na jó, tény, hogy néha az őrületbe kerget... De eddig is szinte mindenhová együtt mentetek. Megszoktad, sőt, szereted, ha veled van. De legfőképp nem akarod hallani, ahogy sír, mikor becsukódik közöttetek a csoportszoba ajtaja.

Persze, mindenki mondja, hogy egy perc alatt megnyugszik, utána már játszik, jól elvan, stb. de ez akkor teljesen mindegy. Mert Úgy sír. Téged hív.

Az anyatermészet évezredeket feccölt bele, hogy megtanítsa a szülőknek, mit kell tenniük, ha meghallják ezt a hangot. Te meg, b@szd meg, fogod magad, és lelépsz

Hé, a rossz irányba mész! - dübörög a fejedben. - Nem hallod? Hív a gyereked! Még egy tyúk is tudná, mit kell ilyenkor tennie... Mégis, milyen szülő vagy te?!

A mennydörögve harsogó hangok mellett pedig a józan ész erőtlen suttogás csupán, miszerint: ez most a feladat.

Szóval... ez nehéz.

De ha az ovi jó - és ez eddig úgy tűnik, hogy jó - akkor azért átvészelhető.

Azt persze mind tudjuk, akik jártunk óvodába, hogy a lényeg nem az épület, hanem az óvó néni. Most mégis, az első hét apropójából, íme a világ öt leszuperebb oviépülete!

5. Vietnámi zöld ovi

A listában szereplő épületek mindegyikére igaz, hogy igyekeznek a lehető legzöldebb környezetben elhelyezni. Hát ezt itt igazán kimaxolták. Fákat minden oviba!

vietnam1.jpg

vietnam2.jpg

vietnam3.jpg

Képek forrása: http://projects.archiexpo.com/project-210170.html

4. Japán, ahol az ovi is szép

Sok sok szempont cikázhat a szemek előtt, ha egy óvoda kialakításáról van szó, de nem hiszem, hogy a design előkelő helyet foglal el közöttük. Japánban viszont ez is számít.

japan1.jpg

japan3.jpg

japan4.jpg

Kép forrása: https://www.archdaily.com/789511/oa-kindergarten-hibinosekkei-plus-youji-no-shiro?ad_medium=gallery

3. "Sajtovi" Kínában

Csúcs ez az épület! Girbegurba, játékos, véletlenszerű, mégis, ha sokáig nézzük, teljesen logikus. Pont mint a játék. Csak az árnyékolást hiányolom, nomeg lehetne kicsit "rendezettebb" a környezet.

kina1.jpg

kina2.jpg

kina3.jpg

Képek forrása: https://www.designboom.com/architecture/sako-architects-loop-kindergarten-in-tianjin/

2. Párizsi szivárvány ovi

Az élénk színek használata szintén majdnem minden ovi sajátja, de ezt ebben a párizsi óvodában csinálták a legjobban.

paris1.jpg

paris2.jpg

paris3.jpg

Kép forrása: https://trendland.com/ecole-maternelle-pajol-paris/

1. Az álomovi Thaiföldön

Na jó, hát nekem van egy kismotoros huligán itthon, szóval a miniaszfalttal engem rögtön zsebreraktak, de maga az épület is fantasztikus! Imádom, ahogy a külső és belső terek közötti határvonalak elmosódnak!

t4.jpg

thailand1.jpg

t2.jpg

t3.jpg

Képek forrása: http://www.kensington.ac.th/index.php?ppage=home

Hasonló cikkek:

http://vietnamfriendship.vn/Vietnam-among-11-best-designed-kindergartens-in-the-world-05-10582.html

http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=14566

Óda a szárnyas kecskerágóhoz

Avagy, a levél az új virág!

Egy éve lett (fél)kész a kertünk, és én azóta szeretnék írni róla, de az az igazság, hogy belefogtam egy másik projektbe - egy krimibe - ami hosszú ideig minden betűt kiszívott belőlem.

A kert-projekt leírása pedig - a magaságyásokkal, elrendezési dilemmákkal, kisnövénymeghatározók magolásával, és persze a számtalan gödör kiásásával... - többet érdemel holmi képaláírásoknál, így arra még készülök. Most a kertem egyik ékességéről szeretnék írni, ami bár nem ilyenkor a legszebb, de ilyenkor érdemes elültetni. Egy növényről, ami nem hiányozhatna senki kertjéből!

- Ha én növény lennék, szárnyas kecskerágó lennék! - mesélem büszkén a nálam vendégeskedő barátnőmnek, és egy kis zöld bokorra mutatok, a lábam előtt.

- Biztos? - fintorog a jellegtelen növénykére, aztán szánakozva felém tekint. - Tudom, hogy a GYES nem éppen az önbizalom növekedéséről szól, de azért mégsem szabadna magadat így leírni... - kezdi. - Én például liliomfa lennék. Azt hiszem... neked is valami ilyesmiben kéne gondolkodnod.

- Viccelsz? - vigyorgok rá. - Ez egy kimondottan öntelt kijelentés volt! -  magyarázom, aztán megbeszélünk egy másik, őszi találkozót.

Egy hónappal később ugyanott állunk. Barátném megbabonázva figyeli a lábánál heverő bokrot.

- De a liliomfa is gyönyörű - mondom neki kedvesen. Ő rámmosolyog. Tekintetéből árad a baráti szeretet és az irigység.

img_20180424_145251.jpg

A szárnyas kecskerágót (Euonymus alatus) egy igénytelen, napfényt kedvelő, olcsó, lombhullató növénykének ismertem meg. Egy kertészetben találtam belőle vagy hatot, meg is vettem mindet. Ha nem ősszel vesszük, nagyon kell figyelni, hogy megtaláljuk. Én november környékén találomra levagdostam a hosszabban kinyúló ágakat, minden metszési ismeret nélkül, és úgy tűnik, még ezt is jól viselte. Szóval bírja a strapát.

Tavasszal és nyáron semmi extra nincs benne, egy helyes kis zöld bokor:

img_20180424_145744.jpg

img_20180424_145345.jpg

img_20180424_145503.jpg

De ha elég fényt - a megfigyeléseim alapján főleg délelőtti fényt - kap, ősszel kész orgia:

img_20180424_103241.jpg

img_20180424_145014.jpg

img_20180424_103653.jpg

img_20180424_102935.jpg

img_20180424_103442.jpg

Télre ledobja az összes levelét, így remek alap a karácsonyi égősornak :) .

A marhák tiszteletére a hónap színei: a fekete és a fehér

Avagy képzelt riport a laktózintoleranciáról, egy tehénnel

Szeretettel üdvözlöm a kedves nézőket és hallgatókat!

A múlt heti, nagy sikerű interjúnk után - amelynek keretében az egyház cölibátusban élő képviselőivel a gyermekvállalás mibenlétét tártuk fel - ezen a héten ismét egy sokakat érintő problémát, a laktózintoleranciát fogjuk megvizsgálni. Ehhez stábunkkal kilátogattunk az ország legnagyobb tejüzemébe, hogy meginterjúvolhassuk az itt élő derék bocikat. Hiszen kik tudhatnának többet a témáról, mint ők?

- Kedves András, először is köszönöm, hogy a rendelkezésünkre állt. Jól tudom, hogy Ön a legnagyobb marha a farmon?

- Ez így igaz - húzza ki magát büszkén a nemes jószág.

- Azért jöttünk, hogy a laktózérzékenységről beszéljünk, ami évről évre egyre több áldozatot szed a lakosság körében.

- Ah, kérem - szegi fel András a fejét - csak nem gondolja komolyan, hogy ez egy létező betegség?

- Több ezer dokumentált esetet ismerünk... - kezdem.

- Érdekes, 100 éve még azt se tudtuk, mi az a laktóz, erre jön ez a hisztéria, és hirtelen mindenki laktózmentes tejet akar inni. Nonszensz.

- Szakértők szerint - mondom bizonytalanul - akkor is létezett már ez a probléma, az emberek akkor is szenvedtek tőle, csak nem volt még olyan szinten az orvostudomány, hogy megfelelően diagnosztizálni tudják.

- Parasztvakítás! - bőgi el magát a gyönyörű, kapitális állat. - Tudja, kik azok a szakértők! Megmondom én! Azok a girhes kecskék! Az ő tejükben persze nincs ez a bizonyos laktóz, és így akarnak leszámolni velünk. Én és mind a nyolcvanhét borjam tehéntejen nőttünk fel, mégsem lett semmi bajunk tőle.

- Meg kell mondanom - kezdem fojtott ingerültséggel - magam is ismerem a jelenséget, ami nagyon is valós. A családomban több laktózérzékeny ember is van, akiknek komoly emésztési gondokat okoz, ha véletlenül tejterméket fogyasztanak...

- Nahát - horkan fel magabiztosan András - már azért is mi vagyunk a felelősök, ha a maga nagyanyja össze-vissza zabál mindenfélét?!

Épp tiltakozni készülök, amikor egy méretes tehén lép oda hozzánk.

- András kérem, fogadja el, hogy igenis létezik ez a dolog. Olvastam róla, hogy ezek az emberek nem dolgozzák fel a laktózt - mondja segítőkészen az ünő.

- Köszönöm - fordulok a boci felé. - Megtudhatjuk a nevét?

- Szonja vagyok - kérődzi bájosan, aztán jelentőségteljesen a kamerába fúrja bamba tekintetét. - Szeretném javasolni minden érintettnek, hogy legyenek olyan jók önmagukhoz, és DOLGOZZÁK FEL A LAKTÓZT - mondja tagoltan, hogy a gyengébb képességűek is jól érthessék. - Ahogy ezt megteszik, minden gondjuk megszűnik.

- Ééés - bandzsítok enerváltan a kamerába - sajnos csak ennyi fért bele a mai műsorunkba! Köszönjük megtisztelő figyelmüket! - konferálom le az adást. - Tartsanak velünk jövő héten is, amikor a magántulajdon védelmének fontosságáról kérdezzük majd a Szarka Szakszervezet elnökét.

 ***

És akkor, ahogy ígértem, íme a fehér és a fekete, amik épp olyan jól megállják a helyüket a lakberendezésben, ahogy a marhák életében.

cowruginthekitchen-568ed5113df78cafda74a17d.jpg

Kép forrása: https://www.thespruce.com/cows-in-the-kitchen-2109393

e99112d8ae575f811c21aa6fdc4df4c0--white-living-rooms-living-spaces.jpg

be763bc61111ebde63dda5d1afc84fa5--black-and-white-boy-nursery-white-kids-room.jpg

8204dcb5b2c8fbf6a7b15f92b42a4b57--office-workspace-office-spaces.jpg

59094feb1898cb79ea18a87e61afcc13--happy-colors-interior-black-white.jpg

452873f39d40c483b1ae6e70c0f799e1--black-room-decor-gold-room-decor.jpg

236373b23680263e84a156acbfb205d7--shiplap-bathroom-dark-countertop-bathroom.jpg

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/explore/black-white-rooms/?lp=true

A nagy IKEA csalódás

Avagy, amikor a tányér nem fér bele a mosogatógépbe

Az IKEA iránti rajongásom nagyjából egy idős az Örs vezér téri áruházzal. Az első lakásomat 2007-ben tetőtől talpig szinte csak IKEA bútorokkal rendeztem be, és maradéktalanul elégedett voltam a döntésemmel.

Aztán tavaly ismét költöztünk, és én gondolkodás nélkül, változatlan bizalommal vettem az irányt az Örs felé, hogy aztán a saját bőrömön tapasztaljam meg, hogy tíz - válsággal fűszerezett - év hogyan változtatja a fogyasztóbarát társadalom zászlóshajóját egy import és profit optimalizáló egységgé.

1. Raktárkészlet?

Az első csalódás akkor ért, amikor csak úgy, minden komolyabb előkészület nélkül, a terveinkkel a zsebünkben elindultunk, hogy beszerezzük a konyhát. Mikor közölték, hogy épp nincs készleten a mosogató, legyintettünk, hogy nem baj, visszaugrunk érte valamikor. Aztán közölték, hogy 3-4 hónap múlva érdemes próbálkozni.

És bár mondhatnám, hogy a mosogató csak kivétel volt. Az elmúlt évben a szappantartótól a legalapabb képkeretig mindenféle terméknél ütköztem már bele ebbe a problémába, hogy a konyhai vízvetőről már ne is beszéljünk, amit még mindig várok, pedig az IKEA egyik legnagyobb előnye régen az volt, hogy az asztalosokkal ellentétben itt nem kellett hónapokat várni az eredményre.

Raktár tároló — Stock Fotó #69458315

(Kép forrása: https://hu.depositphotos.com/69458315/stock-photo-warehouse-storage.html)

2. Garancia apróbetű nélkül?

A második csalódás akkor ért, amikor a vártnál gyorsabban leharcolódott Ektorp kinyitható kanapénkat akartam visszavinni. Bár már évek óta gond volt vele, a macera, ami egy komplett kanapé visszacserélését jelenti, mindig eltántorított a cselekvéstől. Azonban a költözés és a vele járó folyamatos felfordulás végre kimozdított ebből az állapotból, és telefont ragadtam. Az IKEA garancia egy legendás valamiként élt a fejemben eddig - bár korábban még nem vittem vissza semmit - ezért hatalmas meglepetésként ért, hogy bár igazat állítanak az áruházban mindenfelé kifüggesztett molinók a sokéves garanciáról, az én kanapém kivétel, amit fel is tüntettek anno, az apró betűs részben. Ennyit a legendás valamiről?

IKEA guarantees

(Kép forrása: http://www.ikea.com/ms/en_AU/customer_service/product_information.html)

3. Garancia ez egyáltalán?

Dehogy! Sokakban hagyna mély nyomot a fenti kanapé-incidens, de nem bennem! Jó, mégis van apró betűs rész, legközelebb figyelek, és kész.

Node pár hónapja a szüleim kérésére vásároltam náluk két KOLON padlóvédő fóliát (a görgős szék alá kell tenni, hogy ne karcolja össze a parkettát), amik a szállítás és a lerakás előtti tárolás hatására úgy eldeformálódtak, hogy mikor letettük őket, már sehogy sem akartak kisimulni. Vittük is vissza nagy bőszen, mire közölték, a mi hibánk a dolog. Ezeket az 1x1,2 méteres darabokat ugyanis folyamatosan vízszintes helyzetben kellett volna szállítani - bár így már a kasszáig se nagyon lehet eljutni velük - és tárolni, mi balgák meg elrontottuk. Szóval... ennyit a legendás valamiről.

4. Átgondoltság?

Talán apróságnak tűnhet, de azért amikor az ember megveszi a gyönyörűséges IKEA étkészletet, ráadásul két garnitúrát, és tenné be a szintén gyönyörűséges IKEA mosogatógépbe, de az nem fér bele, hát elgondolkodik a létezés mibenlétéről. Mert értem én, hogy vétel előtt, ott a helyszínen kipróbálhattam volna, de valamiért azt hittem, hogy azok, akik a tányért alkották és azok, akik a mosogatógépet megtervezték néha szakmázgattak kicsit, két kávé között a céges konyhában.

img_20171012_162003.jpg

5. Minőség?

A minőség mindig az IKEA legerősebb erénye volt, és a fentiek ellenére úgy gondolom, hogy a többi lakberendezési boltot továbbra is kenterbe veri ezen a téren (is), de "régen ez is jobb vót". Pár hete a babakihallgató kütyü töltője adta fel a küzdelmet, tegnapelőtt egy tároló füle adta meg magát, ami csak két hetes volt.

 

(Kép forrása: http://supplierportal.ikea.com/doingbusinesswithIKEA/quality/Pages/default.aspx)

Szóval... ahogy a dalban is mondják, a "szerelemnek múlnia kell", és múlik is rendesen, de nem múlt azért még el teljesen!

Mert lehet, hogy csak én vagyok peches, végtére is most nyitott a harmadik áruház, ami növekvő vásárlói érdeklődésre utal, és azt is mondhatnánk, hogy "ez Magyarország, ha itt kiírod, hogy ingyen elvehetsz egy bébiételt, számíts rá, hogy bejelentkezik a környék összes óvodája", de könyörgöm, ha ez mégis valamilyen tendencia, ne hagyjuk már annyiban.

Korábban már írtam arról a "teóriámról" (amiben egyébként továbbra is töretlenül hiszek), miszerint ha elfogadjuk, hogy egyetlen lepkeszárny képes lehet megváltoztatni az időjárást, akkor azt is vegyük számításba, hogy egyetlen vásárlói visszajelzés képes lehet pozitív változást előidézni.

És ha van olyan intézmény, ami megéri a próbálkozást, az az IKEA. Rajtam ne múljon. 

 

Teljes értékű fürdőszoba 2 négyzetméteren

Avagy, plüss trófeát minden wc fölé!

 A ház kezdeti tervein itt csak egy wc és egy kis kézmosó kapott volna helyet, de vérszemet kaptam a lehetőségtől, hogy össze-vissza mozgathatom a falakat, így végül, a lépcső alatti részből kiszakított területen helyet kapott egy zuhanyzó is. És... :) ... ha már ráléptem az útra, hogy a wc-ből fürdőt csináljak, meg sem álltam addig, amíg el nem helyeztem minden fontos kelléket ehhez. És ne higgyük, hogy itt kényszermegoldásokról van szó. Rengeteg előnye van annak, hogy ez a helyiség mindössze 2 (azaz egészen pontosan 2,16) négyzetméter:

 img_20170923_153742.jpg

(A kalap lámpát én készítettem, itt írtam róla.)

Ugyan inkább kád-pártinak mondanám magam, ezt a zuhanyzót egyszerűen imádom! Itt egy perc zuhanyzás elég ahhoz, hogy megteljen az aprócska helyiség meleg gőzzel. Nincs didergős törölközés. (És ha aztán megunjuk a gőzfürdőt, szintén egy percre elég kinyitni az ablakot, hogy az egész átszellőzzön.)

img_20170923_152257.jpg

(A "nem rendeltetésszerű" szappantartóimról itt írtam.)

Talán elsőre kicsit nárcisztikusnak hat, hogy még a zuhanyzóban is van egy tükör, pedig a dolog nagyon logikus. Rajongok a haj és arcpakolások otthon trancsírozható fajtájiért, amik szuperek ugyan, de felvitel közben az ember körül lassan minden egy merő maszat lesz. Egy ekkora fürdőben ráadásul a legnagyobb szabad terület maga a zuhanyzó, így én ott szoktam elvégezni ezt a műveletet. Így zuhanyzáskor szépen magától lemosódik a lecsöppent pakolás.

Nekem ugyan ez a tükör már adott volt, így nem válogattam, de ide én nem üveg tükröt, hanem egy jó minőségű tükörfóliát raknék vízálló keretben, így nem kéne aggódni, hogy leesik, és eltörik/feltöri a csempét.

A zuhanyzóban lévő tároló dobozok aljára fúrógéppel kis lyukat fúrtam, hogy a beleeső víz átfolyhasson rajta. Pár perc az egész, de nem szabad elmulasztani, mert bár nem zubog rá a víz, lassan azért meg tudna telni.

img_20170923_152451.jpg

Ha fürdőszobáról van szó, fontos észben tartani, hogy az ember ne csak a fürdőszobai kellékek között nézzen szét a boltokban, hanem a konyhaiak között is. A két helyiség eszközigényében rengeteg az átfedés. Nálunk például a konyhai fali tárolók segítettek, hogy a helyszűke miatti vertikális tárolás megvalósulhasson.

img_20170923_205610.jpg

Klasszikus értelemben vett szekrényből csak egy nagyon apró kaphatott helyet, de itt is lehet trükközni. Ebben ugyanis pont elfér négy irodai tároló doboz (azaz irattartó papucs), amiben több tisztítószer és piperecucc tud helyet foglalni, mint amennyire szükség van. Klasszikus IKEA darab ez, csak a fogantyúkat cseréltem.

img_20170923_152647.jpg

(A Jack Daniel's szappantartó elkészítéséről itt értekeztem.)

A metro csempével tavaly szövődő "afféromról" már írtam itt, és a rajongás annyira maradandónak bizonyult, hogy végül mindkét fürdőszobába ilyen burkolat került. Annyiban azért eltértem a megszokottól, hogy fényes helyett matt felületűt választottam, illetve hogy a szokásos 10x20-as méret helyett nálunk 7,5x15-ös került felrakásra. Mivel mindkét fürdő nagyon kicsi, így - a szakértőkre hallgatva - bíztam benne, hogy térnövelő hatása lesz a kisebb csempének.

Végül még a dekorálásra is maradt hely. A nagyi csipketerítőiből készített képekről itt írtam.

 img_20170327_183344.jpg

És persze nem hagyhatom ki a Butlers-es plüss szavarsunkat sem, aki mellett egyetlen, ide betérő vendég sem tudott még szó nélkül elmenni.  Ő az, aki nem áll meg ott, hogy pusztán anyagával és bájos tekintetével hozzon melegséget a helyiségbe, ha úgy alakul szívesen összedörgöli a buksiját a magasabb férfi használókkal is.

És az az árnyék... 

img_20170923_212829.jpg

 img_20170923_212949.jpg

img_20170327_183504.jpg

 

Végül azért ejtsünk pár szót a kompromisszumokról is, melyekben sokat segítettek a kommentelők, köszönöm! :)

- Egy mosógép már nem férne be ide. Én a magam részéről már rég elengedtem azt a régi berögződést, hogy a mosógép és a fürdőszoba egy pár. Ennek főleg az az oka, hogy eddig csak kis fürdőszobákkal volt dolgom. Szerintem, mikor a mosógép helyét keressük, érdemes nem csak a konyhában szétnézni (és egy szekrény helyére berakni), hanem a mélyebb beépített szekrényekben is (persze, ha mi alakíthatjuk ki a vízhálózatunkat).

- Elkerülhetetlen, hogy egy ilyen pici helyen, ahol minden közel van mindenhez, a wc is közel legyen mindenhez. Arra ugyan figyelek, hogy a fedő csukva legyen lehúzáskor, de közegészségügyi kérdésekben nem vagyok kompetens, így hadd írhassak csak annyit erről, hogy már egy éve funkcionál így ez a szoba és eddig - lekopogás - mind remek egészségnek örvendünk. :) Nálam a törölköző csere nagyon impulzív dolog, addig marad, amíg jó az illata, de nem tapasztaltam, hogy gyakrabban kéne itt cserélni, mint bármelyik másik fürdőszobánkban.

- A szellőzésre jobban oda kell figyelni 2,16 négyzetméteren, mint egy "normál" méretű fürdőben. Zuhanyzás után nem szabad elmulasztani, hogy az ember ablakot nyisson (bár nehéz megfeledkezni róla, tekintve, hogy igazi szuper gőzfürdő keletkezik pár perc alatt:) ), de túl vagyunk az első éven, ami új építésű házaknál a legpárásabb szokott lenni, és - újabb lekopogás - nincs penész.

 

Végül íme az alaprajz:

nevtelen.png

1506199507434.jpg

 

Éljenek a Pöttyök!

Hova tűnik a világból a spontaneitás? Kérem, jelentkezzen az, akinek az életében egyre több van belőle, mert akkor talán még van remény, hogy az enyémet sem a föld nyeli el.

Még emlékszem, amikor egy szombati programot a barátokkal le lehetett beszélni pénteken. Amikor még azt ebédeltem délben, amit épp megkívántam. Régen, ha kerestünk valamit, csak úgy elindultunk, és néha így is sikerrel jártunk. Volt, hogy a mozi előtt döntöttük el, mit fogunk megnézni, hogy abba a kávézóba ültünk be, amelyik előtt éppen megszomjaztunk.

Mostanában meg már egy cukrászdába sem indul el az ember, amíg a neten meg nem nézte a facebook oldalát. Ha vásárolni szeretnék valamit, előbb rágooglizok, hol és milyen lehetőségek vannak. Ha ebédrendelés, minimum két hétre előre rendelek. Kinek van manapság ideje minden nap átböngészni az étlapot? Arról már ne is beszéljünk, hogy a legegyszerűbb baráti összetalálka kötelező eleme lett Doodle eseményütemező.

Mikor kezdett ilyen gyorsan forogni a föld? Mikor fulladtunk bele először a ránk ömlő információkba? És mégis mikor kezdtünk függeni ettől a fullasztó élménytől?

És akkor egyszer csak itt vannak nekünk a pöttyök.

Frissek, egyszerűek, egyértelműek. Nem többek és nem is kevesebbek egyetlen geometriai formánál, ami minden macera nélkül is képes izgalmas lenni.

Egy szó, mint száz, kevesebb bonyodalom, több pötty!

img_20170619_120555.jpg

Nálunk így változtatta meg már az első néhány pötty a szoba hangulatát :)

És még néhány inspiráció, amíg el nem készülök:

10_189080884325801647_ky9rxacr_c.jpg

https://hu.pinterest.com/pin/406731410071692345/

11_104708760057309512_934piffb_c.jpg

http://otthonesdekor.blogspot.hu/2012/10/pottyos-fal.html

925e4926be59f548d96e625af080a8ff.jpg

https://hu.pinterest.com/explore/polka-dot-walls/

eaf9673eaf6f527384f3e3c59e2ff1cb.jpg

https://hu.pinterest.com/explore/polka-dot-walls/

2_13370130114758347_w9k7rvso_c.jpg

http://www.freshdesignpedia.com/bedroom/bedroom-design-for-small-spaces-30-installation-examples.html

polka-dot-duvet-7.jpg

http://foter.com/explore/polka-dot-duvet

 

 

 

Falmatrica és táblafesték - a gyerekszoba legjobb barátai

Tavaly már áradoztam a manapság látott menő gyerekszobákról, és most végre mi is eljutottunk ide. Persze ezek még csak az első bátortalan de annál lelkesebb lépések, azonban már most látszik, hogy az irány jó.

A táblafestéket két éve vehettem, akkor még gyerek se volt, de ahova szántam, oda végül nem lett felkenve. A falmatrica úgy két hónapja érkezhetett. Azóta várta a sarokban, hogy megmutathassa magát.

Festékből a Trinát Skolatex termékét használtam, két rétegben (kb 2 x 20 perc volt a 4x1,2 méter felkenése széles ecsettel), a matricát pedig az Aliexpress-en rendeltem. 6 dollárba került egy, nálunk másfél is felfért a falra. Egyébként ha falmatricáról van szó, nem tudok jobb beszerzési forrást az Aliexpressnél. Olyan borzalmasan sok féle van, hogy majd egy hétig minden szabad este böngészéssel telt. Mondjuk akkor már nem csak a most felragasztott matricát, hanem a többi falra valamikor a napokban felkerülő színes pöttyöket is megrendeltem, és kb 2-3 hét alatt meg is érkeztek.

Íme egy link a mi matricánkoz, de érdemes böngészni, nem kizárt, hogy ugyanez más kereskedőtől még olcsóbban elérhető.

Azért persze érdemes hosszabb időre számolni, ha az ember távoli kontinensről rendel. A lámpáimat például - amiket 4-5 hete rendeltem - már két hete vámkezeli a Magyar Posta... olyan gyönyörűségesek, remélem, nem tetszettek meg valakinek...

Node íme a kész mű egyedül...

img_20170617_085039.jpg

... és az alkotó kiskorúval (a kezében nem kréta, hanem az erre a táblára működő filc van, ami beltéren jobb megoldásnak tűnt, a krétapor miatt).

img_20170617_085133.jpg